Filmihullu arkisto 2001–2010

 

2010

filmihullu-5-6-2010-kansi
Filmihullu 5-6 | 2010

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Cannes. Pietari. Terry Gilliam. Fritz Lang. Luis Buñuel. Psyko.

Peter von Bagh kairaa Cannesin ja muidenkin elokuvafestivaalien asemaa ja antia. Filmihullu on luonnollisesti mukana myös suomalaisten taidelehtien laajassa kulttuurirynnäkössä Pietariin. Sodankylän elokuvajuhlien 25-vuotiselta taipaleelta on arkiston kätköihin jäänyt Terry Gilliamin haastattelu vuodelta 1998. Fritz Langin ja Luis Buñuelin syntymästä tulee kuluneeksi 120 ja 110 vuotta, Alfred Hitchcockin Psykon ensi-illasta puolestaan 50 vuotta... Lue lisää.
filmihullu-4-2010-kansi
Filmihullu 4 | 2010

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Sodankylän elokuvajuhlat 2010

Jo 25. kerran: perinteinen Sodankylä-numero! Käsiteltävinä ja haastateltavina Sodankylän päävieraat, portugalilainen Pedro Costa, brittiläinen Terence Davies ja "suomalaisen elokuvan shamaani" Vesa-Matti Loiri. Pakettia täydentävät englantilaisen kriitikkovieraan David Robinsonin haastattelu, Bernardo Bertoluccin muistelo Sergio Leonen westerneistä sekä Antti Alasen oivaltava analyysi kirjasta Sodankylä ikuisesti ... Lue lisää.
filmihullu-3-2010-kansi
Filmihullu 3 | 2010

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Elokuvakritiikin suuri sukupolvi

Palaamme aikaan, jolloin elokuvat olivat rautaa ja elokuvakritiikki terästä...tai jotakin sinne päin. Joka tapauksessa silmiemme eteen levittäytyy elokuvakirjoittamisen kultaisen sukupolven kynänjälki, mukana armoitetut kirjoittajat Jörn Donner, Eero Tuomikoski, Risto Hannula, Sakari Helander, Leo Andersson, Ywe Jalander, Matti Salo, Pertti Lumirae ja Velipekka Makkonen. Lisäksi muistelemme Dennis Hopperia... Lue lisää.
filmihullu-2-2010-kansi
Filmihullu 2 | 2010

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Suomi

Timo Koivusalon Täällä Pohjantähden alla ensiosa, kotimaisen elokuvan todellinen tila ja vähäiset valopilkut, unelma filmitalosta, suomifilmin kiihottavat naiset, William Markus uudelleenlöydettävänä ja haastateltavana, Matti "Rekku" Kuortti ja Timo Aarniala in memoriam... Lue lisää.
filmihullu-1-2010-kansi
Filmihullu 1 | 2010

Comments

 1. Tekninen yllapito

  · Avantgarde.

Aikamme kiihottavin elokuvalehti puhkoo jälleen tuoreita reikiä todellisuuteen. Uuden vuosikymmenen ensimmäisen numeron aiheeksi valikoitui avantgarde, ja ilmestymisajankohdan venähtäminen kevätsäihin pohjautuu vielä suurempiin muutoksen tuuliin: Filmihullun ulkoasu ja painojälki on uudistunut! Tervetuloa nelivärin ihmeelliseen maailmaan, liimaselkäsidontaan ja muutenkin silmät muljauttavaan visuaaliseen pieteettiin... Lue lisää.

2009

Filmihullu 6 | 2009

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Kotimaiset pienet suuret sivuosatähdet.

Teemana suomifilmin tuiki tärkeät kansankynttilät eli sivuosien karaktäärinäyttelijät ja rakastetut statistikasvot. Nimiä Leo Riutusta Tapio Hämäläiseen, Paavo Jänneksestä Arvo Lehesmaahan, ja Tuulikki Paanasesta Ritva Arveloon. Haastattelussa Jean-Pierre Léaud ja Pia Hattara. Katsaus Matti Kassilan elokuviin. Arvioitavina Bergman-kirjauutuudet, Pordenonen mykkäelokuvajuhlat ja ensi-iltaelokuvat.. Lue lisää.
filmihullu-5-2009-kansi
Filmihullu 5 | 2009

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Venäläinen elokuva.

Venäläinen/neuvostoliittolainen/venäläinen elokuva on tunnetusti ollut monien poliittisten myllerryskausien intensiivinen kompassi, geigermittari ja parametri. Kiertokyselymme paljastaa 50 kiinnostavinta venäläistä elokuvaa kautta aikojen. Suuri maaseudun ja talonpoikaisuuden kuvaaja Vasili ?uk?in. Mihail Kalatozov kurkien lennosta Kuuban kuumuuteen. Nikolai Dostalin haastattelu. Venäläisen elokuvan naisohjaajat... Lue lisää.
filmihullu-4-2009-kansi
Filmihullu 4 | 2009

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Sodankylä 2009: John Boorman. Robert Guédiguian. Fatih Akin. Samira Makhmalbaf. Sergei Dvortsevoi.

Filmihullun traditionaalinen Sodankylä-numero tärähtää jälleen syksyn keskelle kuin säkillinen onnea ja kattauskin on mitä mainioin: peräti viisi mestariohjaajaa, viidestä eri maasta ja kulttuurista. John Boorman, Robert Guédiguian, Fatih Akin, Samira Makhmalbaf ja Sergei Dvortsevoi ovat jokainen maailman huippuluokkaa; persoonallisia ja sielukkaita elokuvantekijöitä useassa eri sukupolvessa... Lue lisää.
filmihullu-3-2009-kansi
Filmihullu 3 | 2009

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Suomi. Markku Lehmuskallio. Renny Harlin. Klaus Härö. Maija Karhi.

Suomalaisia elokuvantekijöitä laidasta laitaan: mukana niin komean uran tehnyt Markku Lehmuskallio, Hollywoodin-edustajamme Renny Harlin, jaakobinpainia käyvä Klaus Härö kuin näyttelijätär Maija Karhi... Lue lisää.
Filmihullu 2 | 2009

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Carte blanche à Pekka Tuliara

Pekka Tuliara, monien elokuvataiteen erikoisempien spesiaalialueiden huippuasiantuntija, on koonnut meille huikean Carte blanche -kattauksen omista suosikkiaiheistaan ja -elokuvistaan. Mukana on niin Technicolorin eksotiikkaa, taikaa ja tähtiloistoa kuin Errol Flynnin swashbucklereita, länkkäreitä, seikkailuelokuvia... Lue lisää.
filmihullu-1-2009-kansi
Filmihullu 1 | 2009

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Dokumenttielokuva. Chris Marker. Stefan Jarl. Richard Leacock. Nick Broomfield.

Numeron johtoteemana on dokumenttielokuva, jonka saloihin perehdytään monesta eri tulokulmasta. Tarkastelemme yhtäläisesti ranskalaisen veteraani Chris Markerin uraa ja elokuvallista esseistiikkaa kuin ruotsalaisen legendan Stefan Jarlin kokemuksia naapurimaamme kulttuuripolitiikan räikeistä suonsilmäkkeistä... Lue lisää.

2008

filmihullu-5-6-2008-kansi
Filmihullu 5-6 | 2008

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Filmihullu 40 vuotta: Cinefilia. Chris Marker. Jean-Luc Godard. Carl Th. Dreyer. Seppo Huhtala. Eddie Constantine. Ja paljon muuta!

Filmihullun ensimmäiselle päätoimittajalle Eero Tuomikoskelle omistettu juhlatuplanumero keskittyy lehden 40-vuotishistoriaan peilaamalla erityisesti sitä 1960-luvun lopun ilmapiiriä, jossa lehti syntyi. Chris Marker ja Jean-Luc Godard. Jean-Marie Straubin artikkeli Carl Th. Dreyeristä. Eero Tuomikoski kriitikkona... Lue lisää.
filmihullu-4-2008-kansi
Filmihullu 4 | 2008

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Sodankylä 2008: Milos Forman. Andrei Kontšalovski. Seymour Cassel. Lasse Pöysti.

Läpivalaisussa vuoden 2008 Sodankylän elokuvajuhlat vieraineen. Milos Forman aloitti uransa Tshekkoslovakiassa ja siirtyi Hollywoodiin - erääksi modernin (populaari)elokuvan arvostetuimmaksi ohjaajaksi. Hänen kollegansa Andrei Kontšalovski käynnisti uransa Neuvostoliitossa, mm. Andrei Tarkovskin "apupoikana" ja siirtyi sittemmin niin ikään Yhdysvaltoihin... Lue lisää.
filmihullu-3-2008-kansi
Filmihullu 3 | 2008

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Risto Hannula in memoriam. Elokuvakerhot.

Omistamme teemakokonaisuuden äskettäin edesmenneelle ystävällemme ja Filmihullun hallituksen monikymmenvuotiselle puheenjohtajalle Risto Hannulalle, joka tunnettiin myös huippuluokan toimittajana, kulttuurielämän monivaikuttajana, legendaarisena keräilijänä ja Hakaniemen lempeänä humanistina... Lue lisää.
filmihullu-2-2008-kansi
Filmihullu 2 | 2008

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Suomi.

Suuri osa numeron materiaalista rakentuu tällä kertaa haastatteluille, ja totuudenpuhujien penkkiin asettuvat Lauri Törhönen, Taru Mäkelä, Seppo Renvall, Mattijuhani Koponen, Timo Peltonen, Rostislav Aalto ja Ari Matikainen. Seikkailemme yhtäläisellä innolla niin dokumentti- ja fiktioelokuvan kuin kokeilevan ja underground-elokuvankin poukkoilevissa maastoissa ja maisemissa... Lue lisää.
filmihullu-1-2008-kansi
Filmihullu 1 | 2008

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Sergei Eisenstein. John Cassavetes.

Vuoden ensimmäisen numeron päähenkilöitä ovat kaksi ensisilmäyksellä melko yhteismitatonta mestarismiestä: Sergei Eisenstein ja John Cassavetes - "neukku" ja "jenkki". Perimmäinen looginen yhteys on silti ilmeinen: molemmat olivat sinnikkäitä taistelijoita olosuhteissa, joita ei totisesti käy kadehtiminen... Lue lisää.

2007

Filmihullu 6 | 2007

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Ingmar Bergman. Michelangelo Antonioni.

Filmihullu päättää vuoden 2007 kunnioittamalla kahden hiljattain edesmenneen eurooppalaisen elokuvan henkisen isähahmon muistoa ja kineettistä perintöä. Bergmaniin perehdymme monesta näkökulmasta mm. keskittymällä ohjaajan tuntemattomampaan alkutuotantoon, hänen elokuviensa monesti salattuun ironiaan ja toisaalta niiden kompleksiseen jumalsuhteeseen – puhumattakaan niistä naisista... Lue lisää.
filmihullu-5-2007-kansi
Filmihullu 5 | 2007

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Suomalaisen elokuvan jäljillä: Petri Kotwica, Aleksi Salmenperä, Janne Kuusi, Klaus Härö, Claes Olsson

Numero keskittyy vuoden 2007 suomalaiseen elokuvaan. Risut, ruusut ja männynkävyt lentelevät kirjoittajakuntamme perehtyessä tuoreiden kinemaattisten saavutusten saldoon ja uusien pitkien kotimaisten elokuvien arvoihin... Lue lisää.
filmihullu-4-2007-kansi
Filmihullu 4 | 2007

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Sodankylän elokuvajuhlat 2007: Abbas Kiarostami, Claude Goretta, Amos Gitai, Elia Suleiman, Vittorio De Seta, Kadri Kõusaar

Sodankylän festivaalien päävieraina nähtiin iranilainen Abbas Kiarostami, sveitsiläinen Claude Goretta, israelilainen Amos Gitai, palestiinalainen Elia Suleiman - kukin oman maansa ykkösohjaaja - ja italialaisen elokuvan huikea veteraanimestari Vittorio De Seta, jonka luonnonkauniita dokumenttielokuvia mm. Martin Scorsese on ylistänyt vuolaasti... Lue lisää.
filmihullu-3-2007-kansi
Filmihullu 3 | 2007

Comments

 1. Tekninen yllapito

  John Wayne. Western-DVD:t. Jonas Mekas.

Vuoden kolmannen numeron päähenkilö on satavuotisjuhlaansa viettävä "kaikkien aikojen elokuvatähti" John Wayne (1907-1979). Pekka Tuliara keskittyy Waynen tuntemattomampaan 30-luvun tuotantoon ja Duken henkilökohtaisen suosikkiprojektin Alamon monenkirjaviin vaiheisiin. Markku Varjola luo kokonaiskatsauksen Waynen uraan ja selvittää näyttelijän suhdetta kylmään sotaan... Lue lisää.
filmihullu-2-2007-kansi
Filmihullu 2 | 2007

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Televisio.

Pureudumme vuoden toisessa numerossamme: televisiokulttuurin muutokseen. Lehti sisältää runsaasti faktatietoa ja tutkivan journalismin aarteita niin Yleisradion toiminnasta, digitalisaation historiasta ja tulevaisuudennäkymistä kuin Ylen henkilöstöpolitiikastakin... Lue lisää.
filmihullu-1-2007-kansi
Filmihullu 1 | 2007

Comments

 1. Tekninen yllapito

  DVD. Digitaalisuus. Esitys- ja levitystoiminta. Godard.

"James Bondin vuoden" 2007 ensimmäinen numero käsittelee muun muassa elokuvalevityksen menneisyyden ja tulevaisuuden näkymiä, teknistä kehitystä ja/tai/vai takapakkia. Yhtenä teemanamme on suomalainen elokuvakulttuuri tänään ja nyt. Onko historia unohdettu, jopa haudattu elävältä? Numeron erityisiä tärppejä on parhaiden DVD:iden kaanon... Lue lisää.

2006

filmihullu-6-2006-kansi
Filmihullu 6 | 2006

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Kylmä sota

Suurvaltojen väliset jännitteet, salaliitot ja attentaatit saavat seurakseen vakoojien, loikkarien ja petturien moninaisen kirjon kirjoittajakuntamme syventyessä tarkastelemaan elokuvan suhdetta maailman lähihistorian kriittisimpiin hetkiin. Numeron läpi kulkee Matti Salon kokoama "Kylmän sodan elokuvien filmografia", ja erityisenä tärppinä on mainittava Greil Marcusin Mantshurian kandidaattia käsittelevä suuressee... Lue lisää.
filmihullu-5-2006-kansi
Filmihullu 5 | 2006

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Uusi suomalainen elokuva: kokeellinen elokuva

Numeron päähenkilöitä ovat mm. Mika Taanila, Eija-Liisa Ahtila, Sami van Ingen ja Ilppo Pohjola, niin Suomessa kuin kansainvälisestikin huikeaa arvostusta nauttivat elokuvantekijät. Neljän huipun kärkijoukkoa täydentää nuoremman polven tekijä Jan Ijäs ja kokonaispaketin muodon lyö lukkoon avantgardistinen kokonaisuus ulkomaiden metodia ja moraalia: Lars von Trierin uusimmat oikut ja metkut täsmentävä elokuvantekemisen kaavojen hengästyttävä sarja.. Lue lisää.
filmihullu-4-2006-kansi
Filmihullu 4 | 2006

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Sodankylän elokuvajuhlat 2006

Sodankylän elokuvajuhlien 2006 aamukeskustelujen tähtihetket. Italialainen Gian Vittorio Baldi on persoonallinen ohjaaja ja mm. Pasolinin, Straubin ja Bressonin elokuvien tuottaja. Amerikkalainen Carroll Ballard on erikoistunut lastenelokuviin ja muistetaan Mustan orin ohjaajana... Lue lisää.
filmihullu-3-2006-kansi
Filmihullu 3 | 2006

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Laitakaupungin valot

Filmihullun kesänumero on omistettu Aki Kaurismäen uusimmalle, ohjaajan Suomi-trilogian päättävälle elokuvalle Laitakaupungin valot. Kaurismäen rinnalla julkaisemme nuoremman polven ohjaajan, kiitetyn Dome Karukosken laajan haastattelun. Pakettiamme täydentää dokumenttiohjaaja Arto Halosen elokuvia käsittelevä essee... Lue lisää.
filmihullu-2-2006-kansi
Filmihullu 2 | 2006

Comments

 1. Tekninen yllapito

  New York

New York aukenee monen hyvinkin eriparisen taiteilijan luomana mielenmaisemana, neuroosien kehtona ja romantiikan lehtona. Numeron päähenkilöinä seikkailee laaja kirjo elokuvan uudistajia Woody Allenista Sidney Lumetiin, John Cassavetesista Jean-Luc Godardiin, Bob Dylanista Jean-Pierre Goriniin ja Eastwoodista Scorseseen... Lue lisää.
filmihullu-1-2006-kansi
Filmihullu 1 | 2006

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Elokuvakritiikki ja sen tila meillä ja muualla

Onko kritiikki mahdollista armon vuonna 2006? Voiko kritiikki olla muutakin kuin markkinalauseita ja internetistä kopioituja juoniselosteita? Uuden vuosikertamme avaava tietopaketti sisältää mm. Helsingin Sanomien elokuvakriitikkona pitkän uran tehneen Helena Yläsen laajan haastattelun ja Taiteen uudelleensynnyn manifestin... Lue lisää.

2005

filmihullu-6-2005-kansi
Filmihullu 6 | 2005

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Musikaali. Hollywoodista Bollywoodiin, Euroopasta Neuvostoliittoon, tanssista rock-elokuvaan.

Vuoden viimeisessä numerossa Filmihullu pureutuu näkökulmien huikealla runsaudella erääseen elokuvataiteen kiehtovimmista lajityypeistä - musikaaliin. Tutkinnan alla on lajin koko universaali kaanon perinteisestä Hollywoodista meille tuntemattomampaan Bollywoodiin, Euroopan maista Neuvostoliittoon ja tanssin ja rock-elokuvan kautta suomalaiseen musikaaliin... Lue lisää.
filmihullu-5-2005-kansi
Filmihullu 5 | 2005

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Synttärisankareita: D.W. Griffith. Jean Vigo. Jean-Luc Godard. Lars von Trier. Lisäksi: Bruno Dumont, Jan Hrebejk, Ilja Hržanovski

Filmihullun "synttärispesiaalissa" juhlistetaan neljän eri aikakauden mestariohjaajan tasavuosia. D.W. Griffithin syntymästä tulee kuluneeksi 130 vuotta, Jean Vigo puolestaan täyttäisi tänä vuonna 100 vuotta. Jean-Luc Godard saa täyteen 75 vuotta ja Lars von Trier täyttää ensi keväällä 50 vuotta... Lue lisää.
filmihullu-4-2005-kansi
Filmihullu 4 | 2005

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Sodankylä 2005: Jean-Pierre ja Luc Dardenne. Roy Ward Baker. Yesim Ustaoglu. Timo Linnasalo. Festivaalikatsaus: Moskova, Pietari, Cannes, Karlovy Vary

Suurimman huomion Sodankylä 2005 -numerossa saavat Dardennen veljekset ja legendaarinen – Alfred Hitchcockin, Carol Reedin ja Marilyn Monroenkin kanssa työskennellyt – Roy Ward Baker... Lue lisää.
filmihullu-3-2005-kansi
Filmihullu 3 | 2005

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Taide-Tiede-Todellisuus-Suomi-05: akateeminen elokuvaopetus, Liisa Helminen, Petri Kotwica, Oliver Assayas, Ingmar Bergman

Filmihullun kesänumero tutkii ilmiötä nimeltä elokuvatutkimus sen omilla aseilla, aivoituksilla ja arvoituksilla. Pureudumme niin ikään uuden kotimaisen elokuvan saloihin, erityisesti Pahan maan mystiikkaan... Lue lisää.
filmihullu-2-2005-kansi
Filmihullu 2 | 2005

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Suomen uusi aalto: Maunu Kurkvaara, Lasse Naukkarinen, Risto Jarva, Eino Ruutsalo

Numero keskittyy suomalaisen elokuvan murroskautenakin tunnettuun "uuteen aaltoon". Ytimenä toimivat Maunu Kurkvaaran ja Lasse Naukkarisen laajat haastattelut ja heidän tuotantoaan valottavat esseet sekä kaksi Risto Jarvan elokuviin pureutuvaa läpiluentaa... Lue lisää.
filmihullu-1-2005-kansi
Filmihullu 1 | 2005

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Saksa: Hans-Jürgen Syberberg, F.W. Murnau, R.W. Fassbinder, Tom Tykwer

Vuoden ensimmäisen numeron teemana on eräs kaikkien aikojen elokuvamaista: Saksa. Suurimman huomion saa Hans-Jürgen Syberberg, jonka vanavedessä hiihtää tutumpi tekijä Fassbinder... Lue lisää.

2004

filmihullu-5-6-2004-kansi
Filmihullu 5–6 | 2004

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Elokuvan myyttihahmot

Filmihullu päättää vuoden 2004 huimalla "Elokuvan myyttihahmot" tuplanumerolla, joka ilmaantuu koteihin parahiksi jouluksi. Toista sataa hahmoa käsittävä skaalamme on huimaavan laaja. Monipuolinen kirjo elokuvataiteessa kautta aikojen esiintyneitä ja vaikuttaneita myyttisiä henkilöitä ja satuolentoja, hahmoja jotka ovat ylittäneet persoonallisuudellaan, vetovoimallaan ja viehkeydellään normaalin olemassaolon rajat... Lue lisää.
filmihullu-4-2004-kansi
Filmihullu 4 | 2004

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Sodankylä

Perinteinen Sodankylä-paketti runsaampana kuin koskaan. Italialaisen nykyelokuvan johtava tekijä Nanni Moretti valottaa ristiriitaa elokuvantekijän, näyttelijän ja ohjaajan julkisen persoonan välillä. Legendaarinen brittiohjaaja Val Guest kertoo puolestaan englantilaisen elokuvanteon vaiheista... Lue lisää.
filmihullu-3-2004-kansi
Filmihullu 3 | 2004

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Televisio

Filmihullun kesänumero keskittyy suomalaisen television nykytilaan. Osansa saavat niin televisiosarjojen perinne ja kehitys, historian ja nykyhetken yhteneväisyydet ja eroavaisuudet, kuin Yleisradiota kalvavat muutokset. Omat esseistiset arvionsa saavat monen muun sarjan muassa esimerkiksi tanskalainen Valtakunta, brittiläinen Pimeyden ytimessä ja suomalainen Hanski... Lue lisää.
Filmihullu 2 | 2004

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Suuri Suomi-numero: Auli Mantila, Matti Kassila, Kari Sohlberg, Mirjami Kuosmanen, Pirjo Honkasalo

Tarjolla on niin mestariohjaaja Matti Kassilan henkilökohtaisia näkökulmia elokuvan tekemiseen kuin Auli Mantilan ja kuvaaja Kari Sohlbergin haastattelut. Uusin kotimainen elokuva saa osansa Hannu Waaralan käsittelyssä... Lue lisää.
filmihullu-1-2004-kansi
Filmihullu 1 | 2004

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Clint Eastwood, David Lynch, Lars von Trier.

Vuosi 2004 käynnistyy kolmen keskenään melko lailla yhteismitattoman mutta arvostetun ja aktiivisen mestariohjaajan parissa. Suurimman osan numeron sivuista täyttää Clint Eastwood, joka saa seurakseen David Lynchin ja Lars von Trierin... Lue lisää.

2003

filmihullu-6-2003-kansi
Filmihullu 6 | 2003

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Werner Herzog, Joris Ivens

Tuhti paketti asiaa todellisuuden ja fiktion laitamailta, esittelyssä DocPoint-festivaaleilla lujasti profiloituva saksalainen ohjaajapersoonallisuus Werner Herzog, jonka ura on liikkunut niin dokumentin kuin fiktionkin piirissä. Samalla esittelemme myös ohjaajan fiktioelokuvien mielipuolisen supertähden Klaus Kinskin... Lue lisää.
filmihullu-5-6-2003-kansi
Filmihullu 5 | 2003

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Sotaelokuva

Vuoden viidennen numeron henkisenä keskuksena toimivat runsaan viidenkymmenen tärkeimmän, mielenkiintoisimman ja erilaisimman sotaelokuvan tai tekijän hakusanamuotoiset esittelyt. Tekijöiden ja vaikuttajien kirjo ulottuu Barnetista Borzageen, Hitchcockista Hemingwayhin, Ophulsista Oshimaan ja Vidorista Walshiin... Lue lisää.
filmihullu-4-2003-kansi
Filmihullu 4 | 2003

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Sodankylä 2003: Jean Rouch, Emir Kusturica, Irvin Kershner, Matti Kassila

Vuoden 2003 neljännen numeron aiheena ovat Sodankylän elokuvajuhlat. Filmihullu dokumentoi jälleen pilkuntarkasti tämänvuotisetkin Sodankylän dionyysiset festivaalit. Pääosan saavat tekijöiden omat äänet; totuuselokuvan isä, ranskalainen Jean Rouch, mm. Tähtien sota -saagan ja James Bondin parissa ohjaajan ammattia harjoittanut amerikkalainen Irvin Kershner... Lue lisää.
filmihullu-3-2003-kansi
Filmihullu 3 | 2003

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Suuri Suomi-numero: Matti Ijäs, Neil Hardwick, Lasse Naukkarinen, Vesa-Matti Loiri

Filmihullun numero 3/03 keskittyy kotimaiseen laatuun niin elokuvan kuin televisionkin puolella. Eturintamaan kohoavat Matti Ijäs ja Neil Hardwick joista mukana haastattelut ja heidän tuotantojaan valottavat esseet. Lisäksi laaja katsaus uuden kotimaisen elokuvan tasoihin ja värinöihin... Lue lisää.
filmihullu-2-2003-kansi
Filmihullu 2 | 2003

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Welles / Sokurov

Filmihullu 2/03 keskittyy elokuvantekijöistä mahdollisesti kaikkein arvostetuimpaan, Orson Wellesiin, jonka vaiheisiin ja tuotannon vivahteisiin pureudutaan monien eri teemojen ja näkökulmien kautta. Welles saa tällä kertaa seurakseen taannoisilla DocPoint-festivaaleilla vierailleen nykyelokuvan mestarin Aleksandr Sokurovin... Lue lisää.
filmihullu-1-2003-kansi
Filmihullu 1 | 2003

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Portugali: João Bénard da Costa. Suomi: Spede Pasanen.

Kunnianosoitus portugalilaiselle kriitikko- ja esseistilegendalle João Bénard da Costalle. Lehti sisältää kahdeksan hänen esseensä suomennokset - aiheina ovat mm. Marilyn Monroe ja Gary Cooper sekä Dreyerin Sana, Premingerin Tervetuloa ikävä ja Nick Rayn Katkera voitto... Lue lisää.

2002

filmihullu-6-2002-kansi
Filmihullu 6 | 2002

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Scorsesen vaikutteet

60-vuotta 17.11.2002 täyttänyt Martin Scorsese on paitsi maailman tunnetuimpia elokuvaohjaajia, myös eräs maailman johtavista cinefiileistä ja elokuvatuntijoista, filmihullu par excellence. Mestarin juhlapäivän kunniaksi Filmihullu luo katsauksen sekä Scorsesen omaan tuotantoon että häneen vaikuttaneisiin merkkiteoksiin... Lue lisää.
filmihullu-4-5-2002-kansi
Filmihullu 4–5 | 2002

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Suuret naurattajat

Kirjan verran asiaa sisältävän tuplanumeron teemana on elokuvakomedia. Esittelyssä vuosisadan suuret naurattajat, koomikoita ja komediaohjaajia eri puolilta maailmaa. Mantereelta mantereelle ulottuva kiertomatka kattaa muun muassa Englannin, Espanjan, Italian, Jugoslavian, Kuuban, Meksikon, Neuvostoliiton, Ranskan, Ruotsin, Saksan, Tanskan, Tshekkoslovakian ja Yhdysvaltain suurimmat komedianimet... Lue lisää.
Filmihullu 3 | 2002

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Sodankylä 2002: Francis Ford Coppola. Miklós Jancso. Denys Arcand. Fernando E. Solanas.

Sodankylän elokuvajuhlien päävieraat läpivalaisussa. Elokuvajuhlien yllätysvieraana nähtiin Francis Ford Coppola, joka viihtyi mainiosti pohjolan yöttömässä yössä. Coppolan yleishaastattelun lisäksi sukelletaan Ilmestyskirja. Nyt -elokuvan tekovaiheisiin, moraaliin ja uskontoon ohjaajan omin sanoin, ja lopuksi Matti Salo vetää yhteen Coppolan tuotannon punaiset langat... Lue lisää.
filmihullu-2-2002-kansi
Filmihullu 2 | 2002

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Aki Kaurismäki. Auteur-teorian vaiheet

Auteur-teorian vaiheet historiallisesta näkökulmasta ja auteur-testit. Ohjaajaa ei ole aina pidetty elokuvan ainoana tai edes oikeana auteurina. Jotkut ovat puhuneet tähtien, kirjailijoiden, käsikirjoittajien tai kuvaajien, toiset lajityyppien tai studioiden puolesta... Lue lisää.
filmihullu-1-2002-kansi
Filmihullu 1 | 2002

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Auteur-paraati

Auteur-paraati, jonka erityisen tarkastelun kohteiksi valikoituivat tällä kertaa Buster Keaton, Howard Hawks, Preston Sturges, Lars von Trier, Francis Ford Coppola, Valentin Vaala ja Jari Halonen... Lue lisää.

2001

filmihullu-6-2001-kansi
Filmihullu 6 | 2001

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Animaatio. Televisio. Videotaide.

Vuoden viimeinen numero tarkastelee kansainvälisestikin arvostusta kerännyttä suomalaista animaatiota ja videotaidetta. Lisäksi numerossa tarkastellaan television ominaislaatua ja Al-Jazeera -kanavaa. Ulkomaisista nimistä mukana ovat muun muassa Quayn veljekset, Gilles Deleuze, Umberto Eco ja Kostana Banovic - sekä Tim Burton ja Apinoiden planeetta... Lue lisää.
filmihullu-5-2001-kansi
Filmihullu 5 | 2001

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Dokumenttielokuva

Dokumenttielokuvaa laajasti käsittelevässä numerossa pääpaino on kotimaisissa dokumentaristeissa. Käsittelyssä ovat muun muassa Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin, Seppo Rustaniuksen, Kanerva Cederströmin, Arto Halosen ja Visa Koiso-Kanttilan elokuvat... Lue lisää.
filmihullu-4-2001-kansi
Filmihullu 4 | 2001

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Italowestern

Italowestern-kartoituksen lisäksi numerossa paneudutaan Sodankylän festivaalin antiin. Mukana ovat Sergio Sollima, Jerry Schatzberg, Freddie Francis ja Agnès Jaoui. Festivaalin elokuvista lähemmässä tarkastelussa ovat muun muassa Schatzbergin Variksenpelätin ja Paniikki piikkipuistossa, Hitchcockin Täydellinen rikos, Griffithin Broken Blossoms, Dardennen veljesten Rosetta, Bonellon Le Pornographe sekä Francisin kauhuelokuvat.. Lue lisää.
filmihullu-3-2001-kansi
Filmihullu 3 | 2001

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Elokuva & muut taiteet

Edellisessä numerossa alkanut syväsukellus elokuvan ja muiden taiteiden välisiin suhteisiin jatkuu. Tällä kertaa ei keskitytä pelkästään elokuvan ja kirjallisuuden suhteisiin, vaan osansa saavat lisäksi muun muassa elokuvan suhde teatteriin ja maalaustaiteeseen - sekä luonnollisesti elokuvan luonne "seitsemäntenä taiteena", taiteiden sulatusuunina ja synteesinä... Lue lisää.
filmihullu-2-2001-kansi
Filmihullu 2 | 2001

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Elokuva & kirjallisuus

Onko kirjallisuus elokuvan paha äitipuoli vai elokuva kirjallisuuden nuorin sisar? Elokuvan ja kirjallisuuden alituista, joskus hedelmällista ja joskus ongelmallista suhdetta valaistaan niin useiden esimerkkien kuin yleisemmänkin pohdinnan kautta... Lue lisää.
Filmihullu 1 | 2001

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Tähti / Näyttelijä

Tähtiloistetta ja karisman hehkua! Mistä on todelliset tähdet tehty? Siihen haetaan vastausta muun muassa Marlene Dietrichin, Marilyn Monroen, Greta Garbon, Meryl Streepin, Julia Robertsin, John Waynen, Michel Piccolin, Vladimir Vysotskin sekä Palmu-elokuvien suomalaisnäyttelijöiden ominaisuuksia eritellen... Lue lisää.
1991–20002011–