Filmihullu arkisto 1991–2000

 

2000

filmihullu-6-2000-kansi
Filmihullu 6 | 2000

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Godard 70 vuotta. Juutalainen kokemus.

"Vain angloamerikkalaisia lähteitä tai elokuvamarkkinapörssejä lukemalla saattaisi tosiaan saada sellaisen kuvan, että Godardia ei ole olemassakaan tai että hänet olisi syytä unohtaa. Godardista ei ole pakko pitää, mutta hänen sivuuttamisensa tai unohtamisensa on lähinnä barbariaa - eli sitä mielentilaa jossa viime vuosisata Eric Hobsbawmin mukaan muutenkin kunnostautui."... Lue lisää.
filmihullu-5-2000-kansi
Filmihullu 5 | 2000

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Seksuaalisuus & erotiikka.

Elokuvien intohimo on matkaa unelmiin. Intohimotarinat ovat kertomuksia riippuvuudesta, halusta himoita ja tulla ravituksi yhä uudelleen ja uudelleen. Nämä elokuvat antavat meille samalla ohjeiston siitä kuinka seksuaaliset tunteet voidaan ilmaista, kuinka ilmaistaan kiinnostusta, kuinka vietellään ja kuinka toista kosketetaan."... Lue lisää.
filmihullu-4-2000-kansi
Filmihullu 4 | 2000

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Sodankylä 2000: Taviani-veljekset, Kiarostami, Rafelson, Passer.

"Miten sitten ratkaista tämä visainen yhtälö: kesälomailija - luonto - korkeatasoinen elokuva? Miten todistaa että meitä ei kiinnosta juhannuksen alla vain pimeä pullo, Lapin puukko ja halpa pillu, vaan ennen kaikkea Godard ja Bresson? Keksivät nerokkaan ja pähkähullun testin: Sodankylän elokuvajuhlat!"... Lue lisää.
filmihullu-3-2000-kansi
Filmihullu 3 | 2000

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Almodóvar. Pahan pauloissa.

"Almodóvarilla on läpi elokuviensa hämmentävän taidokas tapa vierottaa asioiden merkitykset ja painotukset niiden alkuperäisistä lähtökohdista ja muuntaa selkeästi negatiivisia asioita hyväksyttävään tai ainakin huomiotaherättävään muotoon. Onko esimerkiksi instestiä koskaan elokuvan historiassa käsitelty lauhkeammin ja raukeammin kuin Intohimon labyrintissa... Lue lisää.
Kansi 2 00. kannen kuva: Pelon maantiede - Hylätyt talot, autiot pihat - Rakkaudella maire - Pikkusisar - Highway Society - Hurmaava joukkoitsemurha - Levottomat - Armon aika - Lakeuden kutsu - Lapin kullan kimallus
Filmihullu 2 | 2000

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Suomalainen buumi.

"Auli Mantila on elokuvantekijä, joka uskaltaa kulkea vastavirtaan. Hänen toinen pitkä elokuvansa, Pelon maantiede, yrittää tarttua nykyhetkeen ja ennen muuta naisten ahdistavaan kokemukseen siitä, raiskauksiin ja pahoinpitelyihin, luomalla elokuvan ja katsojan välille etäisyyttä ja ristiriidan näkökulmaa - jopa tiettyä vieraannuttamis-efektiä... Lue lisää.
Filmihullu-1-2000-kansi. Kannen kuva: Freud
Filmihullu 1 | 2000

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Freud & unien tulkinta. Bunuel & Bresson. Huston & sota.

"Unien tulkinnan ilmestyttyä länsimainen taide ei ole enää ollut entisensä. Tietoisuus piilotajunnasta on läpäissyt koko 1900-luvun kulttuurin, sen kaikki lajit ja kerrokset, galleriataiteesta mainoksiin."... Lue lisää.

1999

filmihullu-5-6-1999-kansi
Filmihullu 5-6 | 1999

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Jäähyväiset elokuvan vuosisadalle. Kubrick.

"Uuden Hollywoodin nousu tapahtui auteurismin hengessä. Ranskalaiset 1950-luvun kriitikot olivat nostaneet joukon amerikkalaisten studioiden ohjaajia, Howard Hawksista ja Alfred Hitchcockista lähtien, arvoonsa, ja tämä "politique des auteurs" muuttui Yhdysvalloissa liioitelluksi muunnelmakseen, "auteur-teoriaksi" ja "autuerismiksi"... Lue lisää.
filmihullu-4-1999-kansi
Filmihullu 4 | 1999

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Dokumenttielokuva. Hitchcock.

"Elokuva ei ole todellisuutta, vaan se on aina tulkinta jostain määritellystä. Suoran elokuvan kannattajat vastustivat dokumenttielokuvan pioneerien tapaa kertoa yleisölle mitä ajatella. Suoran elokuvan ideana oli luoda tyyli, joka minimoisi aiemmin elokuviin sisältyvien kontrollimuotojen käytön."... Lue lisää.
filmihullu-3-1999-kansi
Filmihullu 3 | 1999

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Aasialainen elokuva

"Miksi Bruce Lee nähtiin uhkana kansanterveydelle? Vastaus löytyy hänen elokuviensa legendaarisen hurjista taistelukohtauksista: salamannopeista potkusarjoista, nunchaku-kapuloiden vaarallisesta tuiskeesta, linnun kirkaisuja muistuttavista sotahuudoista ja hien ja veren peittämistä kasvoista, jotka voivat saman sekunnin aikana heijastaa raivokasta uhmaa... Lue lisää.
filmihullu-2-1999-kansi
Filmihullu 2 | 1999

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Anarkia. Politiikka.

"Tuho muuttuu Pyhän pilkaksi silloin kun yksityisauto, demokratian ja riippumattomuuden vertauskuva, kolhitaan pelkäksi arvottomaksi rotiskoksi. Se on Hollywood-elokuvan järein vastalause amerikkalaista järjestelmää ja sen ylivertaisuutta kohtaan. Se on anarkian täydellisin muoto."... Lue lisää.
filmihullu-1-1999-kansi
Filmihullu 1 | 1999

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Uusi suomalainen elokuva.

"Juha on armollinen elokuva, sillä se armahtaa meidät moraalittomalta nykyelokuvan valtavirralta. Se on kuin erään elokuvantekijän anteeksianto oman ilmaisuvälineensä puolesta: ei elokuva sinäänsä ole vailla moraalia, vain elokuvantekijät ovat."... Lue lisää.

1998

filmihullu-5-6-1998-kansi
Filmihullu 5-6 | 1998

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Filmihullu 30 vuotta

"Tarinani alkavat aina paikoista, kaupungeista, maisemista ja teistä. Kartta on minulle kuin käsikirjoitus. Kun esimerkiksi katson kaupunkia, alan kysellä itseltäni, mitä kaikkea siellä voisi tapahtua. Sama tapahtuu taloissa, kuten hotellihuoneessani täällä Livornossa... Lue lisää.
filmihullu-4-1998-kansi
Filmihullu 4 | 1998

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Elokuvamusiikki

"Aki Kaurismäki on kertonut kirjoittaneensa Baddingin veljensä Mikan ohjaaman Arvottomat-elokuvan käsikirjoitukseen 'siltä istumalta' kuultuaan Raulin laulaman Ikkunaprinsessan radiosta. Badding liittyy Kaurismäkien uran alkuun toisellakin tavalla: Valehtelijan (1981) kuvausten yhteydessä Johanneksen puiston kulmilla Helsingissä... Lue lisää.
filmihullu-3-1998-kansi
Filmihullu 3 | 1998

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Suomalainen Hollywood

"Sitten Särkkä soitti minulle. Kun ruvettiin palkasta puhumaan, minä sanoin että paljonko sitä saisi sitten palkkaa. 'Ai että palkkaa, minä luulin, että te maksatte, kun minä otan teidät ja annan teille tilaisuuden tehdä filmi!' Se oli tällainen vastaus... Lue lisää.
filmihullu-2-1998-kansi
Filmihullu 2 | 1998

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Italia. Elokuvakirjat

"Ihmeellinen elämys Bolognassa heinäkuun alussa 1997. Kaksi kitaristia soittaa hiljaa, piazzan laidalla olevan palatsin pihalla olevalla isolla valkokankaalla häilyy luultavasti kymmeniä kertoja kerrottu tarina: aviopari tulee vanhaan kotimaahan Amerikoista... Lue lisää.
filmihullu-1-1998-kansi
Filmihullu 1 | 1998

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Elämäkertaelokuvat. Uusi suomalainen elokuva

"Brigitte Bardot kertoo loppuvuodesta 1997 suomeksi ilmestyneissä muistelmissaan yhteenotostaan Henri-Georges Clouzotin kanssa. Välikohtaus tapahtui elokuvan Totuus kuvauksissa. BB:n oli tarkoitus tehdä itkukohtaus ja koko kuvausryhmä oli odottanut kyyneleitä jo kotvan aikaa... Lue lisää.

1997

filmihullu-6-1997-kansi
Filmihullu 6 | 1997

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Itä/Länsi. Fuller. Wayne. Kusturica. Szabó

"Vaikka käsikirjoitus on hyvin tärkeä, kaikki tapahtuu lopulta kameran edessä. Olen nähnyt todella kauniiden käsikirjoituksen muuttuvan kauhuelokuviksi, kun näyttelijät eivät ole olleet inhimillisiä. Siksi näyttelijät ja todellinen elämä valkokankaalla ovat niin tärkeitä." Lue lisää.
filmihullu-4-5-1997-kansi
Filmihullu 4–5 | 1997

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Psyko. David Lynch

"Elokuvallisessa tilassa mielen rationaalinen pintataso antaa myöten ja katsojan alitajuiset prosessit tulevat mukaan. Sen seurauksena elokuvakokemus muuttuu tavallaan yhdistelmäksi elokuvan omista psyykkisistä kuvioista ja katsojan omista alitajuisista peloista, toiveista, haluista ja fantasioita... Lue lisää.
filmihullu-3-1997-kansi
Filmihullu 3 | 1997

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Eurooppalainen elokuva

"Hollywood on dinosaurus, jonka haluaisin mielelläni nähdä romahtavan oman painonsa alle. Maailma ei tarvitse Hollywoodia, kiitos vain. Hollywood on sairaus."... Lue lisää.
filmihullu-2-1997-kansi
Filmihullu 2 | 1997

Comments

 1. Tekninen yllapito

  SuomiTV

"Jo kauan ennen Ahtisaaren ja Rehnin 'Tuttu juttu' -esiintymisiä Väyrynen ymmärsi viihdeohjelmien, 'pehmeän mediaformaatin' merkityksen. 'Uuden Nixonin' tavoin meille on tarjottu 'uutta Paavoa', joka ei enää ole niin kireä ja huumorintajuton, vaan osaa myös hymyillä ja jopa irrotella... Lue lisää.
filmihullu-1-1997-kansi
Filmihullu 1 | 1997

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Eisenstein. Arkkitehtuuri

"Täytetyillä linnuilla on 'Psykossa' merkitystä sekä juonen kannalta - ne tuovat mukaan eläinten täyttämisen teeman ja valmistavat siten maaperää lopulliselle paljastukselle eli sille, että Norman Bates oli säilyttänyt oman äitinsä ruumiin - että symbolisesti... Lue lisää.

1996

Kansi 6 96. Kannen kuvat: Robert de Niro elokuvassa Kuin raivo härkä ja Jake La Mott
Filmihullu 6 | 1996

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Urheilu

"Viktoriaanisen kauden elokuvista urheiluelokuvat kuuluivat aikansa merkittävimpiin, sillä sen lisäksi että ne olivat tuolloin erittäin suosittuja, oli urheilulla ja urheilijoilla johtava rooli elokuvan kehittämisessä. Voi jopa sanoa, että elokuvaprojektorin mekaanista kehittämistä on yliarvioitu, ja että nyrkkeily loi elokuvan... Lue lisää.
Kansi 5 96. Kannen kuva: Kleopatra
Filmihullu 5 | 1996

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Spektaakkeli

"Spektaakkelit lumoavat tänä päivänä juuri siksi, että arkielämäämme ei muuten juuri mahdu pyhyyden tai ylevän elämyksiä. Menneinä vuosisatoina koko todellisuus oli esivanhemmillemme pelkkää subliimia: luonnonvoimat jylläsivät, jumalat rankaisivat ja taivas oli ihmeitä täynnä.. Lue lisää.
Kansi 4 96. Kannen kuvat: Nanook - pakkasen poika, La reine Margot, Raha, Chronique d'un été
Filmihullu 4 | 1996

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Dokumenttielokuva

"Istuin pöydän ääressä keskustelemassa noin kahdenkymmenen Armani-pukuisen herran kanssa siitä, millaisella äänellä penis puhuu ja mitä musiikkia se kuuntelee. He halusivat muuttaa kaiken elokuvassani. Muistan nousseeni ylös huutamaan: 'eurooppalainen penis kuuntelee jazzia!'... Lue lisää.
Kansi 3 96. Kannen kuva: Tauno Palo · Kolmastoista koputus
Filmihullu 3 | 1996

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Suomalainen elokuva 100 vuotta

"Helena Karan tähtikuva hahmottuu useammankin elokuvan kohdalla suhteessa kysymykseen naisten haluista. Monissa Karan esittämissä naishahmoissa ruumiillistuu myytti naisen totaalisesta rakkaudesta, 'kaikki-tai-ei-mitään' -asenteesta; ylettömästä halusta joka ylittää ideaaliromanssin rajat... Lue lisää.
Kansi 2 96. Kannen kuva: Komisario Palmun erehdys
Filmihullu 2 | 1996

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Lavastus. Erikoistehosteet. Irlantilainen elokuva

"Elokuvalavastuksen historia ulottuu lähes yhtä kauas kuin elokuva. Jos aivan ensimmäiset elokuvantekijät kuten Lumière tai Edison tyytyivät 'todellisuuteen sellaisenaan', niin jo Georges Méliès lähti vuonna 1896 alkaneella urallaan toiseen suuntaan: fantasiaan, taikuuteen... Lue lisää.
Kansi 1 96. Kannen kuva: James Dean · Eedenistä itään
Filmihullu 1 | 1996

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Woody Allen. Gangsterit. Teinit.

"1970-luvun puolivälissä Allenin elokuvat alkoivat käsitellä entistä suoremmin ajan amerikkalaista elämää ja hänen henkilöhahmonsa muuttuivat yhä tyytymättömämmiksi: he haluavat parempaa seksiä (tai ainakin enemmän seksiä!), he haluavat kertoa hauskempia vitsejä... Lue lisää.

1995

filmihullu-6-1995-kansi
Filmihullu 6 | 1995

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Komedia: Hei, me nauretaan!

Komedianumero, joka on omistettu Matti Pellonpään (1951-1995) muistolle. Komediakavalkadi Buster Keatonista Marx-veljeksiin ja Jacques Tatista Woody Alleniin. Katsaukset naurun puhtaaseen olemukseen, screwball-komediaan ja Walt Disneyhin. Mukana myös Peter von Baghin kirjoitus Matti Pellonpään ominaislaadusta, Peltsin omia havaintoja elokuvanäyttelemisestä, sekä Peterin, Peltsin, Aki Kaurismäen ja Yrjö Pulkkisen keskustelu Saarijärven elokuvakerhon tilaisuudessa... Lue lisää.
filmihullu-5-1995-kansi
Filmihullu 5 | 1995

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Nainen ja elokuvakamera

Nainen ja elokuvakamera -numero on omistettu "naiselokuvalle" ja naisohjaajille. Näkökulmia naisten elokuvaan 1930- luvulta 1970-luvulle; naisen tie tanssitytöstä musikaalin keskipisteeseen; mykkäelokuvien naisohjaajat; 60-luvulla ensielokuvansa tehneet itäeurooppalaiset naisohjaajat; puolalainen Agniezka Holland Sodankylän elokuvajuhlilla; Margaretha von Trotta ja Saksan uusi elokuva; seksuaalinen riisto ja... Lue lisää.
filmihullu-4-5-1995-kansi
Filmihullu 4 | 1995

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Sodankylä 1995

Numeron ytimen muodostavat Sodankylän elokuvajuhlien vuosikerran 1995 vieraat ja ohjelmisto. Numerossa muun muassa amerikkalaisen leikkaaja-ohjaaja Robert Parrishin ja espanjalaisen elokuvakriitikon ja ohjaajan Victor Ericen aamukeskustelut elokuvajuhlilla, kotimaisen komedian kuninkaan Max Linderin uudelleenlöytyminen sekä Sodankylän elokuvajuhlien uudet elokuvat... Lue lisää.
filmihullu-3-1995-kansi
Filmihullu 3 | 1995

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Elokuvan 101 vuotta

Numeron ytimenä ovat liikkuvien kuvien historia ennen elokuvaa ja elokuvan 101 vuotta vuosi vuodelta etenevänä upeana kavalkadina ja usean eri kirjoittajan voimin. John Fordin syntymän satavuotisjuhlinnan tiimoilta Robert Parrish muistelee hetkiä ja sattumuksia legendaarisen ohjaajan kanssa. Jottei totuus unohtuisi ja rajoittuisi vain niin sanottuihin A-elokuviin ja suuriin tuotantoihin, numerossa luodaan katsaus myös aikoinaan elokuvateatterit täyttäneeseen B-elokuvaksi kutsuttuun... Lue lisää.
filmihullu-2-1995-kansi
Filmihullu 2 | 1995

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Tähdet

Näyttelijä, näytteleminen ja tähteys. Läpivalaisussa valkokankaan kirkkaimmat tähdet, joista oman artikkelinsa saavat Marlon Brando, Charles Bronson, William Hurt, John Wayne, Tom Hanks ja Pierre Fresnay... Lue lisää.
filmihullu-1-1995-kansi
Filmihullu 1 | 1995

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Krzysztof Kieslowski

Lehden numero on omistettu puolalaiselle mestariohjaajalle Krzysztof Kieslowskille ja hänen elokuvilleen. Kieslowskin töitä esitellään monesta eri näkökulmasta, niin Puolan lähihistorian ja yhteiskunnallisen muutoksen, filosofian kuin moraalinkin kautta. Oman artikkelinsa saa elokuva Kolme väriä: Sininen... Lue lisää.

1994

filmihullu-6-1994-kansi
Filmihullu 6 | 1994

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Jean Renoir. Ranskalainen elokuva. Peter Greenaway. Englantilainen uusi aalto

Ranskalaisen ohjaajamestarin Jean Renoirin tuotantoa valottavat niin Peter von Bagh, Andre Bazin kuin Renoir itsekin. 50 esimerkkielokuvan kautta sukelletaan ranskalaisen elokuvan sielunmaisemaan listan sisältäessä niin elokuvahistorian kivenkovia klassikoita kuin "pienempiäkin" mestariteoksia... Lue lisää.
filmihullu-5-1994-kansi
Filmihullu 5 | 1994

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Latinalainen amerikka

Suuri latinalaisen Amerikan elokuvan erikoisnumero! Mukana vanhaa ja uutta, kirjoituksia maanosan elokuvista ja kirjoituksia maanosan kirjoittajilta. Lisäksi muun muassa katsaus Dominique Jonardin "intiaanianimaatioihin", ja intiaanien tekemään elokuvaan, ja telenovelaan, tuohon television saippuaoopperan latinojälkeläiseen... Lue lisää.
filmihullu-4-5-1994-kansi
Filmihullu 4 | 1994

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Sodankylä 1994

Aamukeskusteluissa muun muassa monitaituri Robert Wise, musikaalimestari Stanley Donen, komediataituri Mario Monicelli, mustan huumorin erikoismies Luis Garcia Berlanga, sekä amerikkalaisen nykyelokuvan itsenäinen käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä John Sayles. Lisäksi katsaus elokuvajuhlien uuden elokuvan sarjaan sekä poimintoina muita festivaalin kohokohtia... Lue lisää.
filmihullu-3-1994-kansi
Filmihullu 3 | 1994

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Uudet kotimaiset

Katsaus kotimaiseen elokuvaan. Valokeilassa Mika Kaurismäen Tigrero ja haastateltavina Peter Lindholm ja Claes Olsson, joiden elokuvia analysoidaan myös erillisten artikkeleiden voimin. Vuosien 1942-1944 filmiriita. Seppo Rustaniuksen Suomen kansalaissotaan keskittyvät dokumenttielokuvat... Lue lisää.
filmihullu-2-1994-kansi
Filmihullu 2 | 1994

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Kaino vai Kaino?

Spike Lee. Neil Jordanin The Crying Game ja kansallisuuden, rodun, sukupuolen ja seksuaalisuuden merkitsemät identiteetit. Ed Wood Jr. ja "maailman huonoimmat ja sekopäisimmät elokuvat". John Watersin Pink Flamingos ja Divine. Suomalainen ajankuva kahden naisen, Aki Kaurismäen Tatjanan ja Peter Lindholmin Anitan kautta. Jan Svankmajer... Lue lisää.
filmihullu-1-1994-kansi
Filmihullu 1 | 1994

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Martin Scorsese

Numero on omistettu mestariohjaaja ja cinefiili Martin Scorseselle, jonka tuotannon hämmästyttävän moniin puoliin Filmihullun asiantuntevat kirjoittajat pureutuvat. Scorsesea tarkastellaan niin pyhimysten ja paholaisten, perheen ja suvun, viattomuuden ja pahuuden, järjestäytyneen rikollisuuden ja amerikkalaisen unelman kuin tapakulttuurinkin kuvaajana. Mukana myös Scorsesen yhdistetty bio- ja filmografia... Lue lisää.

1993

filmihullu-6-1993-kansi
Filmihullu 6 | 1993

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Lännenelokuva / Western.

Lajityypeistä perinteisin ja amerikkalaisin eli western (tai suomalaisittain lännenelokuva, länkkäri) saa toimia johdattajana matkalla syvälle amerikkalaisuuden ytimeen. Läpivalaisun saa luonnollisesti John Fordin tuotanto, jonka lisäksi teemme listauksen rakastetuimmista ja muistettavimmista lännenelokuvista, tarkastelemme westernin erityispiirteitä, luomme katsauksen lajityypin historialliseen kehitykseen ja käsittelemme lännenelokuvan renessanssia... Lue lisää.
filmihullu-5-1993-kansi
Filmihullu 5 | 1993

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Suomalaisen elokuvan kaksi aaltoa

Filmihullun 25-vuotisnumero on täynnä kotimaista elokuvaa. Keskiössä ovat erityisesti suomalaisen elokuvan kaksi aaltoa, 60-luvun murroskausi ja siitä meilläkin ponnistanut uusi aalto, sekä 80-luvun "uudelleensyntyminen" uusien tekijöiden ja aiheiden innoittamana... Lue lisää.
filmihullu-4-5-1993-kansi
Filmihullu 4 | 1993

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Sodankylä 1993. Afrikka. John Woo.

Tarkasteltavina ja haastateltavina Sodankylän festivaalivieraat elokuvineen eli ohjaaja Joseph H. Lewis, käsikirjoittaja-ohjaaja Jerzy Kawalerowicz, "italialaisen komedian ruhtinas" Dino Risi sekä esikoisohjaaja Julio Medem. Katsaus Saharan eteläpuolisen Afrikan elokuvalliseen historiaan ja tämänhetkiseen tilanteeseen. Lisäksi pohdittavana mm. John Woon elokuvien moraaliset ulottuvuudet... Lue lisää.
filmihullu-3-1993-kansi
Filmihullu 3 | 1993

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Television kanavauudistus 1993. Marginaalit.

Syväsukellus vuoden 1993 television kanavauudistukseen ja television ohjelmavirtaan 17.3.1993 kaikilla kolmella valtakunnallisella kanavalla. David Cronenbergin ruumiin ja mielen kuvat, Hans-Jürgen Syberbergin Hitler - elokuva Saksasta, Henry Lee Lucas ja muut sarjamurhaajat, Thelma & Louise sekä elokuvamelodraaman kulta-aika... Lue lisää.
Filmihullu 2 | 1993

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Pier Paolo Pasolini

Teemanumero on omistettu "kirotulle" Pier Paolo Pasolinille, jonka elokuvia ja kirjoituksia vastaan hyökättiin jatkuvasti jumalanpilkkasyytöksin, ja jonka teosten avoin seksuaalisuus sai moraalinvartijat näkemään punaista. Toisaalta italialainen yhteiskunta ei voinut sulattaa Pasolinia myöskään henkilönä: homoseksuaalia taiteilijaa joka sanoi sanansa aiheesta kuin aiheesta... Lue lisää.
filmihullu-1-1993-kansi
Filmihullu 1 | 1993

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Kaupunki

"Kaupunki ei ole kivinen esine, se on elämäntapa", kuten todettiin jo Risto Jarvan lyhytelokuvassa Kaupungissa on tulevaisuus (1967). Kaupunki on paikkoja ja tiloja, rakennuksia, muistomerkkejä, katuja, toreja, puistoja, tehtaita, liikennevälineitä. Mutta ennen kaikkea se on ihmisiä: paikka, jossa ihmiset asuvat, tekevät työtä, liikkuvat, elävät, viettävät vapaa-aikaansa, syntyvät ja kuolevat... Lue lisää.

1992

filmihullu-6-1992-kansi
Filmihullu 6 | 1992

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Itsenäisyysspesiaali. Suomi 75 vuotta. Historian henkilöt ja kotieläimet suomalaisessa elokuvassa. Erotiikka televisiossa. Videotaide

Filmihullu juhlistaa 75-vuotiasta Suomea itsenäisyysspesiaalilla, jossa keskitytään liikkuvien kuvien olemassaoloon erityisesti näillä kulmilla, Euroopan reunojen todistajana. Elokuvan lisäksi käsitellään niin televisiota kuin videotaidettakin... Lue lisää.
filmihullu-5-1992-kansi
Filmihullu 5 | 1992

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Olavi Paavolainen ja elokuva. Nainen kameran edessä ja takana.

Olavi Paavolainen oli tarkkasilmäinen huomioija, joka kirjoitti niin kolmannesta valtakunnasta, suomalaisesta kirjallisuudesta, sotaa käyvästä Suomesta kuin elokuvastakin. Numeron toisena teemana on nainen niin kameran edessä kuin takanakin. Seuraamme muun muassa rohkeita naisia ympäri maailmaa... Lue lisää.
filmihullu-4-1992-kansi
Filmihullu 4 | 1992

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Sodankylä 1992. Roger Corman. Claude Chabrol. Fennada-Filmi.

Tämänkertainen Filmihullun Sodankylä-numero on varsinainen haastattelujen suurpaketti. Haastatteluissa luonnollisesti Sodankylän elokuvajuhlien pääohjaajavieraat Roger Corman, Claude Chabrol sekä neuvostolittolaisohjaaja Nikolai Dostal. Lehden toiseen pääteemaan, Fennada-Filmiin, liittyen mukana myös kuvaajamestari Esko Töyrin, kuvaajana ja Fennadan studiopäällikkönä toimineen lavastaja Ensio Suomisen ja viihdekonkari Aarre Elon haastattelut... Lue lisää.
filmihullu-3-1992-kansi
Filmihullu 3 | 1992

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Italia 1905 - 1990. elokuvia maasta jota ei ole: Jugoslavia. EY ja elokuva.

Neorealismia on käsitelty Filmihullun sivuilla aika ajoin, mutta sen lisäksi tässä numerossa saa valotuksensa myös muu italialainen elokuva. Aikajänne ulottuu vuodesta 1905 vuoteen 1990. Lisäksi numerossa luodaan katsaus maahan jota ei enää ole eli entisen Jugoslavian alueen elokuvatuotantoon sekä EY:n mahdollisiin vaikutuksiin eurooppalaiseen elokuvaan Lue lisää.
filmihullu-2-1992-kansi
Filmihullu 2 | 1992

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Science Fiction. Oliot. Hirviöt. Punk. Lama. Oliver Stone.

Avaruuden olioita, uhkaavia hirviöitä, tulevaisuuden visioita, teknologisia päiväunia, silkkaa satua? Kaikkia näitä, sillä science fictionia tutkitaan tässä numerossa useasta eri näkökulmasta ja usean eri kirjoittajan voimin. Lajityyppinä scifi on ollut olemassa aivan elokuvailmaisun alusta saakka, ja se tuntuu olevan yhä voimissaan... Lue lisää.
filmihullu-1-1992-kansi
Filmihullu 1 | 1992

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Amerikan veljekset. DeMillet. Coenit. Matti Kassila. Komisario Palmu.

Amerikan veljeksistä käsittelyyn otetaan Raamattu-eepoksistaan tunnettu Cecil B. DeMille ja monen mielestä turhaan veljensä suureen varjoon jäänyt William C. DeMille. Lisäksi tarkastellaan ajan kiinnostavinta amerikkalaista elokuvaa tekevän veljesparin Joel ja Ethan Coenin omalaatuista henkeä. Mukana myös Matti Kassila, jonka tuotannosta tällä kertaa keskitytään komisario Palmu -elokuviin... Lue lisää.

1991

filmihullu-6-1991-kansi
Filmihullu 6 | 1991

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Suomi-Filmi. Risto Orko. Ilmari Unho. Valentin Vaala. Madonna ja voyerismi. John Landis.

filmihullu-5-1991-kansi
Filmihullu 5 | 1991

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Aki Kaurismäki. Mika Kaurismäki. Off-Hollywood

Miltei kokonaisen numeron omistaminen uuden polven suomalaiselle elokuvantekijälle lienee melko harvinaista, mutta tässä tapauksessa vähintäänkin perusteltua. Aki Kaurismäki on ehtinyt lunastaa paikkansa eurooppalaisen elokuvan keskeisenä taiteilijana, jonka ohjaajan kädenjälki on selkeästi tunnistettavissa... Lue lisää.
filmihullu-4-1991-kansi
Filmihullu 4 | 1991

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Sodankylä 1991. Agnes Varda. Chantal Akerman. Andre de Toth. Laslo Benedek. Jean-Charles Tacchella.

Sodankylän elokuvajuhlien vieraat vuosimallia 1991 pääsevät ääneen kun Agnes Varda, Chantal Akerman, Andre de Toth, Laslo Benedek ja Jean-Charles Tacchella levittäytyvät elokuvineen Filmihullun sivuille... Lue lisää.
Filmihullu 3 | 1991

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Lännenelokuvan lumo. TV-sarjan anatomia.

Peter von Bagh pääsi haastattelemaan Kaliforniassa kolmea erilaista tekijäpersoonallisuutta, jotka kaikki olivat keskeisiä voimahahmoja 40- ja 50-lukujen Hollywoodissa. Haastateltavina ovat ohjaaja George Sidney, ohjaaja-käsikirjoittaja Abraham Polonsky ja ohjaaja Budd Boetticher. Lisäksi tarkastellaan televiosarjoja muun muassa tv-klassikoiksi nousseiden Pyhimyksen, Twin Peaksin, Miami Vicen ja Pakanamaan kartan kautta. George Sidney ... Lue lisää.
filmihullu-2-1991-kansi
Filmihullu 2 | 1991

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Stalin-myytti. Hyllytysten estetiikka. Pordenon mykkäelokuvajuhlat. Asta Nielsen.

Stalinin myytti ja hänestä tehdyt elokuvat ovat luoneet pitkän varjon neuvostoelokuvaan. Aihetta käsitellään monelta kantilta ja usean esimerkin voimin. Samalla pureudutaan niin stalinismin olemukseen yleisemmin kuin hyllytysten estetiikkaan ja Brezhnevin ajalla luotuun valtiollisen elokuvaestetiikan periaatteisiin ja uuteen sensuurijärjestelmään. Lisäksi käsitellään Pordenon mykkäelokuvajuhlien satoa ja "elokuvan historian suurinta näyttelijätärtä", Asta Nielseniä... Lue lisää.
filmihullu-1-1991-kansi
Filmihullu 1 | 1991

Comments

 1. Tekninen yllapito

  Luis Buñuel. Mikko Niskanen. Heikki Partanen. Finnkinon kujanjuoksu

Numerossa käsitellään laajasti ohjaaja, runoilija ja kirjailija Luis Buñuelia, jonka elämänvaiheista ja elokuvista tarjotaan tietoa ja pohdintaa vähintäänkin pienen kirjan verran. Muina aiheina muun muaassa elokuvien laskeneet kävijämäärät, Finnkinon toimitusjohtaja Jukka Mäkelä, sekä muutamaa kuukautta aiemmin edesmenneet Mikko Niskanen ja Heikki Partanen... Lue lisää.
2001–20102011–