
Filmihullu 6 | 2021
Sisältö
Pääkirjoitus
Lauri Timonen
Renoirin enigmat
Lauri Timonen
Renoirin humanistinen estetiikka elokuvassa Pelin säännöt
Ilpo Hirvonen
Jean Renoir kirjeissä
Markku Koski
Matkalla maineeseen – Jean Renoirin mykkäelokuvat
Kari Glödstaf
Boudu – eli miten kulkuri paljastaa todellisen luontomme
Antti Ojala
Les Bas-fonds: Pohjalla Gorkin ja Zamjatinin kanssa
Mia Öhman
Renoir v. Lang: Kilpailevat ihmispedot
Topi E. Timonen
Renoir Yhdysvalloissa
Joonas Nykänen
Jean Renoir – Hollywoodin hylkiö
Velipekka Makkonen
Elokuva vuonna 1921
Lauri Piispa
Godard 41. keskustelu
Sampsa Laurinen
Kirjat
Eero Tammi
Festivaalit
Otto Kylmälä, Joonas Nykänen
Ensi-illat
koonnut Timo Malmi
Vieraskynä
Tuija Siltamäki
Vuosi 2021 päättyy ranskalaisen ja kansainvälisen elokuvan rakastetulle suurmestari Jean Renoirille (1894–1979) omistettuun jykevään erikoisnumeroon. Näkökulmien vuolas virta kattaa hänen humanistisen estetiikkansa, runsaan kirjeenvaihtonsa, mykkä- ja Hollywood-kausien lähiluennat ja (poliittisen) persoonan arveluttavammatkin vavahtelut.
Yksittäisten teosten osalta tutkitaan mm. Boudua, Maksim Gorkin Pohjalla-adaptaation taustoja, Pelin sääntöjä ja loppu-uran mielipiteitä jakaneita Jokea ja Elenaa ja miehiä. Oman vertailunsa saavat myös Renoirin ja Fritz Langin Ihmispeto-sovitukset eivätkä elämää valtavan nallekarhun pehmeydellä syleilleen humanistiohjaajan henkilökohtaisemmatkaan vaiheet kalpene hänen taiteensa rinnalla.
Lauri Piispa vie meidät takaisin elokuvavuoteen 1921 ja Godard-jatkosarjan päähenkilönä toimii tällä kertaa kaikkien cinefiilien kantaisä Henri Langlois. Eero Tammi analysoi uuden Eino Ruutsalo -kirjan ja festivaalivuoron saavat Pordenone ja R&A. Ensi-iltapalstan kattaus on vuolaan kansainvälinen, mutta emme tietenkään unohda myöskään vanhaa Duracell-hourimo Clint Eastwoodia. Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki kysyy puolestaan vieraskynässään mihin maailma tarvitsee näin paljon keskusteluohjelmia.