Filmihullu 5 | 2023

Filmihullu 5/2023 -kansi

Filmihullu 5 | 2023

Sisältö

Pääkirjoitus
Lauri Timonen

”I let him go” – muutama hajahavainto toimintaelokuvan vaiheista
Lauri Timonen

Vuokrattavat sankarit
Lauri Lehtinen

Videovuokraamojen taikaa
Petri Hänninen

B-suunnitelma
Matti Rämö

Miesten ja kehojen rakkaus
Juho Lipponen

Van Damme voi kuolla
Mia Öhman

Michael Dudikoff pistää turpaan
Joonas Nykänen

James Bond: Globaalin toiminnan agentti
Petri Jokinen

Mestareiden oppi on oppia elämää varten
Olaf Möller

Armotonta kaksintaistelua Sir Ridley Scottin visionäärisen silmän alla
Taneli Hiltunen

Partisaaniaakkoset
Petteri Kalliomäki

Godard 52. keskustelu
Sampsa Laurinen

Kirjat
Lauri Timonen, Ilpo Hirvonen

Festivaalit
Olaf Möller, Antti Alanen

Ensi-illat
koonnut Timo Malmi

Vieraskynä
Sanna Salmenkallio

Melko tarkkaan 55 vuotta se otti, mutta yltiösnobistis-highbrow-elitistinen julkaisumme rynnistää vihdoin täydellä ryminällä salarakkaan action-genren pariin; öljyttyjen torsojen, ikihongan paksuisten bodattujen käsivarsien, nasevien kornin machoilevien onelinereiden, överien räjähdysten, veristen ruhjeiden, poliittisesti epäkorrektien vigilante-narratiivien ja säkättävien konetuliaseiden ihmeelliseen maailmaan.

Karkeasti määritellen 70-luvulla kehittyneen, 80- ja 90-luvuilla kukoistaneen lajityypin saavutuksia käsitellään monesta kulmasta. Legendaarisen Cannon-yhtiön arveluttavat tuottajavisionäärit Menahem Golan ja Yoram Globus sekä valkokangaskollegojaan naamakarvaisemmat sankarit Chuck Norris ja Charles Bronson ottavat kummisetien roolia. Lajin kahta suurinta nimeä – Stallonea ja Schwarzeneggeriä – arvioidaan muun muassa post-riefenstahlilaisen, alkujaan homoeroottisenkin vartalonpalvonnan näkökulmasta, ja omat uraesseensä saavat itseoikeutetusti myös jumalaisista kierrepotkuistaan tunnettu Jean-Claude Van Damme ja American Ninjana nostalgisia sukupolvimuistoja monille tarjonnut Michael Dudikoff, Steven Seagalia tai Liam Neesoniakaan unohtamatta.

Lauri Lehtinen ja Petri Hänninen palaavat videovuokraamojen kulta-aikaan, Olaf Möller esittelee uudemman polven traditionalisti Scott Adkinsin, emmekä hylkää käsikranaatinkatkuisessa katsannossamme myöskään James Bondin varhaisempaa miehenmallia tai Ridley Scottin uudempia historiallisia toimintaspektaakkeleita. Erityiseksi bonushelmeksi asettuu Petteri Kalliomäen tutkielma jugoslavialaisen kulttuuriteollisuuden kummajaislajista, kansainvälisillä tähdillä ryyditetyistä, kaikin tavoin ainutlaatuisista partisaanielokuvista.

Kirjat-palstalla keskitytään muun muassa Vertigon uusimpiin lähilukuihin ja western-harvinaisuuksiin, festivaaliraporttinsa saavat Venetsia ja Telluride, ja Ensi-illoissa käydään läpi sekä laadukkaita kotimaisia että kriittisemmän luennan sävyttämä Oppenheimer-tulkinta. Vieraskynävuorossa on elokuvamusiikin filosofisia haasteita säveltäjän näkökulmasta oivallisesti analysoiva Sanna Salmenkallio.

Tilaa Filmihullu > |