Filmihullu 5 | 2021

Filmihullu 5/2021 kansi

Filmihullu 5 | 2021

Sisältö

Pääkirjoitus
Lauri Timonen

Veistospuistoja, irtoraajoja ja epifanioita – elokuvapatsaiden lyhyt historia
Lauri Timonen

Lingua morta – veistosmotiivit Hitchcockin elokuvissa
Ilpo Hirvonen

Sulavia siirtymiä, rohkeita detaljeja
Olaf Möller

Andrei Kontšalovskin Synti
Mia Öhman

Wajdan Marmorimies ja poliittiset patsaat
Harald Olausen

Elokuvallisia muotokuvia
Antti Ojala

Arkkitehdin helvetti
Joonas Nykänen

Tuntematon lempeys: Heinosuke Goshon elokuvat
Topi E. Timonen

Kari Nissinen – cineasti ja perhostutkija 1941–2021
Pertti Maisala

Godard 40. keskustelu
Sampsa Laurinen

Festivaalit
Joonas Nykänen, Olaf Möller

Kirjat
Ilpo Hirvonen, Tuomo Marttila

Levyt
Alex Day

Ensi-illat
koonnut Timo Malmi

Vieraskynä
Jyrki Lehtola

Vuoden viides numero jatkaa ”elokuva ja muut taiteet” -teemasarjaa kuvanveiston valkokangasmerkityksiä ja -vaiheita tarkastellen. Historian, myyttihahmojen, komedian, kauhun ja korkeaotsaisen art house -haahuilun kautta – veistospuistojen, torsojen, pölyn ja epifanioiden lävitse – edetään Alfred Hitchcockin huimaaville kielekkeille, Andrzej Wajdan poliittisiin patsaisiin, Emmanuellen tekijänä paremmin muistetun Just Jaeckinin rinnakkaisuralle ja Peter Greenawayn museaalisissa puitteissa riutuvan arkkitehdin sisuskaluja kalvaviin vatsahappoihin. Omat esseensä saavat niin ikään Andrei Kontšalovskin ja Stanley Tuccin uudemmat elokuvamuotokuvat Michelangelosta ja Alberto Giacomettista.

Varsinaisen aiheen ohella perehdymme tuntemattoman japanilaismestari Heinosuke Goshon tuotantoon ja muistamme hiljan edesmennyttä cinefiili ja perhostutkija Kari Nissistä. Vähitellen kohti normaalia heräilevällä festivaalirintamalla vieraillaan Venetsiassa ja Espoossa, ja kirjapalstalla tutkitaan tekemättä jääneitä merkkiteoksia ja Quentin Tarantinon uusimman elokuvan romaanivariaatiota. Viritämme pitkästä aikaa henkiin myös levyarvostelupalstan (vai liekö kerta peräti ensimmäinen?) ja Alex Day käy läpi jo kymmenosaiseksi kasvanutta komeaa Suomalainen elokuvamusiikki -levysarjaa.

Ensi-illoissa päästään vihdoin arvioimaan muun muassa Juho Kuosmasen Cannes-triumfi Hytti nro 6:tta ja viimeiset hervottomat madonluvut tarjoilee kaikkien aikojen riemastuttavimman vieraskynätykityksen muodossa ”valtakunnan julmin sanankäyttäjä” Jyrki Lehtola.

Tilaa Filmihullu > |