
Filmihullu 5 | 2021
Sisältö
Pääkirjoitus
Lauri Timonen
Veistospuistoja, irtoraajoja ja epifanioita – elokuvapatsaiden lyhyt historia
Lauri Timonen
Lingua morta – veistosmotiivit Hitchcockin elokuvissa
Ilpo Hirvonen
Sulavia siirtymiä, rohkeita detaljeja
Olaf Möller
Andrei Kontšalovskin Synti
Mia Öhman
Wajdan Marmorimies ja poliittiset patsaat
Harald Olausen
Elokuvallisia muotokuvia
Antti Ojala
Arkkitehdin helvetti
Joonas Nykänen
Tuntematon lempeys: Heinosuke Goshon elokuvat
Topi E. Timonen
Kari Nissinen – cineasti ja perhostutkija 1941–2021
Pertti Maisala
Godard 40. keskustelu
Sampsa Laurinen
Festivaalit
Joonas Nykänen, Olaf Möller
Kirjat
Ilpo Hirvonen, Tuomo Marttila
Levyt
Alex Day
Ensi-illat
koonnut Timo Malmi
Vieraskynä
Jyrki Lehtola
Vuoden viides numero jatkaa ”elokuva ja muut taiteet” -teemasarjaa kuvanveiston valkokangasmerkityksiä ja -vaiheita tarkastellen. Historian, myyttihahmojen, komedian, kauhun ja korkeaotsaisen art house -haahuilun kautta – veistospuistojen, torsojen, pölyn ja epifanioiden lävitse – edetään Alfred Hitchcockin huimaaville kielekkeille, Andrzej Wajdan poliittisiin patsaisiin, Emmanuellen tekijänä paremmin muistetun Just Jaeckinin rinnakkaisuralle ja Peter Greenawayn museaalisissa puitteissa riutuvan arkkitehdin sisuskaluja kalvaviin vatsahappoihin. Omat esseensä saavat niin ikään Andrei Kontšalovskin ja Stanley Tuccin uudemmat elokuvamuotokuvat Michelangelosta ja Alberto Giacomettista.
Varsinaisen aiheen ohella perehdymme tuntemattoman japanilaismestari Heinosuke Goshon tuotantoon ja muistamme hiljan edesmennyttä cinefiili ja perhostutkija Kari Nissistä. Vähitellen kohti normaalia heräilevällä festivaalirintamalla vieraillaan Venetsiassa ja Espoossa, ja kirjapalstalla tutkitaan tekemättä jääneitä merkkiteoksia ja Quentin Tarantinon uusimman elokuvan romaanivariaatiota. Viritämme pitkästä aikaa henkiin myös levyarvostelupalstan (vai liekö kerta peräti ensimmäinen?) ja Alex Day käy läpi jo kymmenosaiseksi kasvanutta komeaa Suomalainen elokuvamusiikki -levysarjaa.
Ensi-illoissa päästään vihdoin arvioimaan muun muassa Juho Kuosmasen Cannes-triumfi Hytti nro 6:tta ja viimeiset hervottomat madonluvut tarjoilee kaikkien aikojen riemastuttavimman vieraskynätykityksen muodossa ”valtakunnan julmin sanankäyttäjä” Jyrki Lehtola.