Filmihullu 5 | 2014

Filmihullu 5 | 2014

Sisältö

Pääkirjoitus 
Sakari Toiviainen

Tarantino-kuume ja toipuminen
Lauri Lehtinen

Entäs Bob? – Robert Aldrich valheiden markkinoilla 
Lauri Timonen

Sergio vs. Sergio eli ihmisten ja jumalten westernit 
Petteri Kalliomäki

Kuolema roskaväelle! 
Olaf Möller

Auteur ja puoluekirja 
Lauri Piispa

Puoluetaiteilijan pyhimyslegenda 
Pjotr Bagrov

Nazisin taistelut Bolognassa 
Peter von Bagh, Olaf Möller, Bernard Eisenschitz

Setä Darwin, lännenelokuva ja pelastus – Jälkiteollisen ajan lännenelokuva evoluutioteorian valossa 
Tommi Aitio

Jotain mätää Tanskanmaalla 
Juha Saari

Festivaalit: Venetsia 
Olaf Möller

Festivaalit: Oberhausen 
Eero Tammi, Kari Yli-Annala

Ensi-illat
koonnut Timo Malmi

Vuoden viidennen numeron moninaiset teemalangat nivoutuvat ”Elokuvan sisä- ja ulkopolitiikka” -otsikon alle. Aloitamme Tarantinosta, joka viskoi elokuvapoliittisena eleenä teatterinsa uudenkiiltävät digiesityslaitteet filmiprojektorien tieltä roskiin. Jatkamme Robert Aldrichilla, joka mitteli voimiaan tuottajien, sensuuriviranomaisten ja primadonnanäyttelijöiden kanssa ja otti systeemin sisältäkin rajusti kantaa Vietnamiin, Nixoniin ja McCarthyn vainoihin.Italiasta esiin löytyy laskutavasta riippuen se ”toinen” tai ”kolmas” Sergio, siis Corbucci, joka kirjoittajamme näkemyksen mukaan on nimenomaan joukon ensimmäinen. Poliittisen westernin aihe saa toisaalla lehdessä rinnalleen myös darwinilaisen tulkinnan lajin uudemmista vaiheista. Olaf Möller tarttuu puolestaan ranskalaisen ja italialaisen 70-luvun poliittisen trillerin tuntemattomiin merkkiteoksiin ja maalaa eteemme räjähdysherkästi väreilevän uhkaavan maiseman, jossa viihdettäkin väännetään pommien varjossa.

Numeron varsinainen helmi on kuitenkin Lauri Piispansuomennos Pjotr Bagrovin massiivisesta esseessä, jonka aiheena on puoluetaiteilija Friedrich Ermler, itäisen naapurimme mestariohjaajista suurelle maailmalle vierain hahmo ja raastavien ristiriitojen mies. Kaupan päälle julkaisemme vielä Peter von BaghinBernard Eisenschitzin ja Olaf Möllerin kesällä Bolognassa Hitler-aiheisista elokuvista käymän lennokkaan keskustelun.

Festivaaliraportteja on tarjolla Venetsiasta ja Oberhausenista; ensi-illoissa kriittinen katse on kohdannut ainakin Dardennen veljesten uutuuden ja He ovat paenneet -teoksen joutsenmerkitymmän ärsykekynnyksen. (LT)

 

Tilaa Filmihullu > |