Filmihullu 4 | 2008

filmihullu-4-2008-kansi

Filmihullu 4 | 2008

Sisältö

Pääkirjoitus: Kuvanlukutaidoton kansa
Peter von Bagh

Ei mikään orava – Milos Formanin haastattelu
Peter von Bagh

Vaaleaverikön rakkaus eli suunnitelmataloudesta libidotalouteen
Hannu Waarala

Tarkovskin ja Stallonen välissä – Andrei Kontšalovskin haastattelu
Peter von Bagh

Sopeutumisen mestari – ajatuksia Andrei Kontšalovskin elokuvista
Velipekka Makkonen

Riski ja luottamus – Seymour Casselin haastattelu
Peter von Bagh

Sortavalasta Sodankylään – Lasse Pöystin haastattelu
Peter von Bagh

Veiko Õunpuu – virolaisen elokuvan kyky
Rita Aihonen

Kautokeinon kapina – uskovaisnuorten nujerrettu kansannousu
Marjut Aikio

Ystäväni ja koulutoverini Risto Hannula
Kari Uusitalo

Muutama sana vielä Rihlasta
Mikael Fränti

Kirjat

Ensi-illat

Mätänevän sielun kertomuksia, osa 15
Lauri Timonen

Ystävät, toverit, kuten Molle-vainaja olisi saattanut todeta… On taas se aika vuodesta kun kokoonnumme, kukin omissa bungaloweissamme, mutta kollektiivisen elokuvallisen hurmoksen vallitessa muistelemaan viime kesän Sodankylän elokuvafestivaalien satoa ja saldoa. Tarjonta oli jälleen kerran huipussaan ja päävieraiden / legendaaristen aamukeskustelujen kattaus mitä monipuolisin.Näiltä osin pääpaino on yhtä lailla idässä kuin lännessä. Milos Forman aloitti uransa Tshekkoslovakiassa ja siirtyi Hollywoodiin – erääksi modernin (populaari)elokuvan arvostetuimmaksi ohjaajaksi. Hänen kollegansa Andrei Kontšalovski käynnisti uransa Neuvostoliitossa, mm. Andrei Tarkovskin ”apupoikana” ja siirtyi sittemmin niin ikään Yhdysvaltoihin – polulle joka johti aina Sylvester Stalloneen ja Kurt Russelliin asti. (Joskus tie nousee pystyyn…)

Megaohjaajien vastapainoksi emme unohda punnita myöskään näyttelijätaidetta, ja pureudumme kahden mestarin ja veteraanin uraan pneumaattiseen iskuporakoneeseen verrattavissa olevalla voimalla. Seymour Cassel tunnetaan erityisesti yhtenä John Cassavetesin luovan ensemblen kulmakivenä ja karismaattisena luonnenäyttelijänä, joka ehti tehdä elokuvien ohessa myös laajan uran televisiossa. Kotimaisena vastavoimana tarjoamme vähintään yhtä kovan tapauksen eli Lasse Pöystin, jonka ura kattaa jo käsittämättömän monta vuosikymmentä – poikkeuksetta näyttelemistaiteen huipulla vietettynä.

Päävieraidemme ohella kohotamme katseemme myös uuden elokuvan helmiin; erityisesti virolaisten ystäviemme laajalti arvostettuun Syystanssi-elokuvaan ja saamelaiskulttuurin historiaa peilaavaan Kautokeinon kapinaan.

Kirjat-palstallamme tutkimme tällä kertaa leikkaustaiteen mysteerejä ja Ensi-illoissa selviää kotimaisen elokuvan nykytason lisäksi se, pesikö Sidney Lumet todella Woody Allenin

Ikuinen kiusankappaleenne Mätänevä sielu tyytyy tällä kertaa höpisemään outoja mm. tupakkalaista ja siitä mitä tapahtui, kun hän yöllisillä retkillään törmäsi Sodankylän raitilla Formaniin ja Casseliin.

 

Tilaa Filmihullu > |