Filmihullu 3 | 2009

filmihullu-3-2009-kansi

Filmihullu 3 | 2009

Sisältö

Pääkirjoitus: Puhallus josta tulee elokuvan kadotus
Peter von Bagh

Elokuvallinen tutkimusmatkailija – Markku Lehmuskallion haastattelu 
Markku Varjola

Vankila nimeltä Hollywood – Renny Harlinin haastattelu

Eero TammiKosminen perspektiivi ja uusin kotimainen elokuva 
Hannu Waarala

Muukalaisuuden vieraantuneet kasvot – Jan Ijäksen Ghosts 
Hannu Waarala

Myllypuron neitsyt – Jeanne d’Arcin elämä ja kuolema 
Pentti Stranius

Mustaa huumoria ja valittua realismia – Maija Karhin haastattelu 
Markku Varjola

Lähihistoriaa televisiossa 
Vesa Suomalainen

Yli-ihminen on ihmiselle susi 
Risto Raitio

Kirjat

Festivaalit: Oberhausen

Ensi-illat

Mätänevän sielun kertomuksia, osa 19
Lauri Timonen

Filmihullun uskolliset ja pitkämieliset lukijat ovat tottuneet vuosien varrella lehtemme puolelta monenlaisiin uhkarohkeisiin kokeiluihin ja luovaan riskinottoon, mutta tämänvuotisessa kolmosnumerossamme asetamme kesän kunniaksi ”jännevälin maksimitilaan” ja ”ääripäät todella äärimmilleen” eli täräytämme peräkkäin kahden – tai itse asiassa kolmen – pääasiassa Suomen rajojen ulkopuolella uraa tehneen elokuvatekijän haastattelut.Markku Lehmuskallion ja hänen pitkäaikaisen työparinsa Anastasia Lapsuin hienon uran kunniaksi ilmestyi aikaisemmin keväällä Sakari Toiviaisen kirjoittama komea tietoteos Kadonnutta paratiisia etsimässä (kirjan arviokin löytyy lehdestämme) ja julkaisemme aiheen tiimoilta nyt Markku Varjolan tekemän laajan ja uunituoreen Lehmuskallio-haastattelun.

Kevätpörriäismäinen yllätyspommimme tuleekin sitten seuraavaksi… Yltiöpäisen uhkarohkean toimituksemme 80-luvulla kasvanut nuorisojaosto päätti nimittäin antaa myös Renny Harlinille – ”metteur-en-merdelle” – mahdollisuuden kertoa omin sanoin urastaan. Pohjimmainen motiivimme ei suinkaan ollut siinä, että alkaisimme pehmetä kupoleistamme tai että kansallinen ”Mannerheim-nöyryytys” olisi vaihtanut ikiaikaisen myötähäpeämme leppoisaan sääliin, mutta yleisesti voitaneen sanoa että Filmihullun tehtävä suomalaisen lehdistön repaleisessa kentässä on tarjota viriili vaihtoehto kaikkeen (!) – niin tässäkin tapauksessa. Siispä sana on nyt kerrankin vapaa myös omalle pojallemme Hollywoodissa. Read it and weep deeply!

Monikeväiseen tapaan tutkimme jälleen myös uusien kotimaisten elokuvien satoa ja saldoa monesta tulokulmasta ja viriilistä vinkkelistä. Wannabe-Bergman eli Serla-mies Klaus Härö on välillä ”Jaakobin paineineen” hätää kärsimässä eivätkä asiat muutenkaan ole oikein mallillaan. Muutamaa Tampereella nähtyä lyhytelokuvaakin lähiluetaan ja ulkomaisista festareista tarkastellaan Oberhausenin ohjelmistoa ja tarjontaa.

Ja tämä on vasta alkua. Jykevä lukupakettimme sisältää niin ikään näyttelijätär Maija Karhin komeaa uraa kartoittavan laajan henkilöhaastattelun – yksinoikeudella Filmihullulle tietenkin. Suomalaisen television ja ulkomaisen poliittisen sarjakuvan kenttää analysoidaan myös ja pahnan pohjimmaisena syvästi inhottu ja raivolla parjattu kolumnistimme Mätänevä sielu vetää toistaiseksi viimeisen hengenvetonsa.

 

Tilaa Filmihullu > |