Filmihullu 3 | 2007

filmihullu-3-2007-kansi

Filmihullu 3 | 2007

Sisältö

Pääkirjoitus: Väinö – rautaa vai paperitiikeri
Peter von Bagh

Amerikkalainen legenda
Markku Varjola

John Waynen B-elokuvat
Pekka Tuliara

Wayne & Ford – patsas ja paskiainen
Lauri Timonen

Muistakaa Alamo!
Pekka Tuliara

John Wayne ja kylmä sota
Markku Varjola

John Wayne -kronologia
Markku Varjola

John Fordin jäljillä – westernejä DVD:llä
Matti Salo

Muutoksen aikojen kahlekuningas
Mika Taanila, Eero Tammi

Jonas Mekas – puhtauden arvoituksellisuus
Hannu Waarala

Rakkaudentunnustus New Yorkille
Velipekka Makkonen

Vain selviytymisellä on väliä
Tuomas Riskala

Ensi-illat

Suomen kesä on parhaimmillaan ja helle paahtaa lomailijan niskaa kuin aavan preerian armoton aurinko. Yksi ei kuitenkaan lepää. Eurooppalaisen elokuvalehdistön riemupommi, neljääkymmentä ikävuottaan lähestyvä Filmihullu-lehti, lataa suven keskelle vankan paketin asiaa.Vuoden kolmannen numeromme itseoikeutettu päähenkilö on tänä vuonna satavuotisjuhlaansa viettävä ”kaikkien aikojen elokuvatähti” John Wayne (1907-1979). Käsittelemme Waynen uraa monelta kannalta; Pekka Tuliara keskittyy Waynen tuntemattomampaan 30-luvun tuotantoon ja Duken henkilökohtaisen suosikkiprojektin Alamon monenkirjaviin vaiheisiin. Markku Varjola luo kokonaiskatsauksen Waynen uraan ja selvittää toisaalla näyttelijän suhdetta kylmään sotaan ja sen tematiikkaan valkokankaalla. Oman osansa saa myös Waynen pitkä yhteistyö ohjaajamestari John Fordin kanssa. Teemaa täydentää entisestään Matti Salon laaja katsaus western-dvd:ihin.

Lehtemme toinen sankari on Waynen maanmies, mutta aika lailla toista maata. Tampereen elokuvajuhlilla keväällä vieraillut, tänä vuonna 85-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä newyorkilaisohjaaja ja -elokuvantekijä Jonas Mekas on ”vapaan elokuvan” ja avantgarden kärkihahmoja maailmassa – ja ennen kaikkea hyvin kiehtova hahmo filmihullujen universaalissa kollektiivissa, omalaatuisine ja erittäin terävine mielipiteineen.

Ensi-illoissa tutkitaan Milos Formanin taiteellista ryömintää ja selvitetään useamman tekstin voimalla mistä David Lynchinuusimmassa elokuvassa mahdollisesti saattoi olla kysymys…

Mätänevä sielu viettää tällä erää kesälomaa joten kolmosnumeromme on poikkeuksellisesti turvallista luettavaa myös perheen pienemmille.

 

Tilaa Filmihullu > |