Filmihullu 3 | 2002

filmihullu-3-2002-kansi

Filmihullu 3 | 2002

Sisältö

Pääkirjoitus: Brigadoonin jäljillä
Lauri Timonen

Itsenäisyystaistelu Hollywoodissa – Francis Ford Coppolan haastattelu

Ilmestyskirjan moraalista ja uskonnosta

Coppola Redux – Unelmia pimeyden sydämestä
Matti Salo

Dracula-serkku pustalta – Miklós Jancsón haastattelu

Miklós Jancsó – Eurooppalaisen mielen maisema
Hannu Waarala

Tarinoita pohjolasta – Denys Arcandin haastattelu

Denys Arcand ja näennäisedistyksen kulta-aika
Eero Tammi

Pampan punainen tango – Fernando E. Solanasin haastattelu

Tunteen maantiede
Lauri Timonen

Kankimiesten aatelinen moraalin hovissa
Lauri Timonen

Mielikuvituksellisen totuuden rumuudesta ja kauneudesta
Lauri Timonen

Kirjat

Festivaalit: Turku, Oberhausen

Keskustelua

Elokuvat

Short Cuts
Lauri Timonen

Sodankylän elokuvajuhlien päävieraat läpivalaisussa. Elokuvajuhlien yllätysvieraana nähtiin Francis Ford Coppola, joka viihtyi mainiosti pohjolan yöttömässä yössä. Coppola sai lentävän lähdön uralleen, mutta hänen elokuviensa vastaanotto on aina vaihdellut suuresti. Coppolan yleishaastattelun lisäksi sukelletaan Ilmestyskirja. Nyt -elokuvan tekovaiheisiin, moraaliin ja uskontoon ohjaajan omin sanoin, ja lopuksi alan huippuasiantuntija Matti Salo vetää yhteen Coppolan tuotannon punaiset langat.

Kuvasommittelun mestarin ja unkarilaisen elokuvan armoitetun auteurin Miklós Jancson symbolisen yhteiskunnalliset koreografiat avoimella pustalla ovat piirtyneet lähtemättömästi monen elokuvaentusiastin mieleen. Sodankylän innostuneessa ilmapiirissä Jancso paljastuu myös Suomen ja Kalevalan oivalliseksi tuntijaksi.

Denys Arcand aloitti virkamiehenä tehden lyhyitä dokumenttielokuvia, mutta sellaisten elokuvien kuin Amerikan imperiumin rappio ja Montrealin Jeesus myötä hänestä on tullut tunnetuin ja arvostetuin ranskankielinen kanadalaisohjaaja.

Fernando E. Solanas, kuulun Polttouunien aika -elokuvan tekijä ja Argentiinan historian ja nykyhetken armoton kuvaaja, jatkaa taisteluaan epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Sorto jatkuu eri puolilla maailmaa, vain välineet ovat muuttuneet. Nyt taloudellinen sorto tekee yhtä pahaa jälkeä kuin suora fyysinen väkivalta aikoinaan.

Lauri Timonen sukeltaa Eric von Stroheimin valkokangasmyyttiin ja erityisesti elokuvaan Foolish Wives. Lisäksi hän lumoutuu kauneuden runollisuudesta neljän Sodankylässä nähdyn Jean Vigon elokuvan myötä.

 

Tilaa Filmihullu > |