Filmihullu 3 | 1992

filmihullu-3-1992-kansi

Filmihullu 3 | 1992

Sisältö

Pääkirjoitus: Tuntematon Italia
Peter von Bagh

Toiveiden katedraalissa
Gian Piero Brunetta

Pyrstötähtiä ja tulikärpäsiä
Gian Piero Brunetta

Mykkää kaunopuheisuutta
Elina Suolahti

Naurua diktatuurissa
Elina Suolahti

Häivähdys neorealismia – Albet Lattuadan ja Enzo Sarafinin haastattelu
Peter von Bagh

Neorealismista uuteen aaltoon – Enzo Serafinin ja José Luis Guarnerin haastattelu
Henry Bacon

Kysymyksessä adjektiivit
Francesco Bono

Elokuvia maasta jota ei ole
Boris Vidovic

Elokuvia Euroopassa
Wim Verstappen

Saippuoissa on eroa!
Vaijo Hietala

 Kierrätystä
koonnut Olavi Similä

Neorealismia on käsitelty Filmihullun sivuilla aika ajoin, mutta sen lisäksi tässä numerossa saa valotuksensa myös muu italialainen elokuva. Aikajänne ulottuu vuodesta 1905 vuoteen 1990.Gian Piero Brunetta on yksi johtavia italialaisia elokuvahistorioitsijoita ja -teoreetikkoja, jonka mammuttimainen italialaisen elokuvan historiaa käsittelevä teoksensa on avannut aivan uusia näkökulmia siihen, miten elokuvan historiaa ylipäänsä voidaan mieltää.

Italialainen mykkäelokuva saa numerossa oman katsauksensa, samoin elokuva diktatuurin ajan lieventäjänä. Ohjaaja Alberto Lattuada ja mestarikuvaaja Enzo Serafin puhuvat haastattelussa niin neorealismista kuin elokuvasta ja elämästä yleensäkin. Serafinin kuvaama ja Roberto Rossellinin ohjaama Matka Italiassa on usein mainittu elokuvana, josta uusi elokuva alkoi. Sen syntyprosessia valottavat Serafin ja José Luis Guarner.

Lisäksi numerossa luodaan katsaus uudempaan italialiaseen elokuvaan, maahan jota ei enää ole eli entisen Jugoslavian alueen elokuvatuotantoon, sekä EY:n mahdollisiin vaikutuksiin eurooppalaiseen elokuvaan.

 

Tilaa Filmihullu > |