
Filmihullu 1 | 2022
Sisältö
Pääkirjoitus
Lauri Timonen
Rantojen nainen eli peilien valtakunta
Velipekka Makkonen
Tragedia fantasiamaailmassa
Juho Lipponen
Mustat pantterit Agnès Vardan silmin nähtynä
Harald Olausen
Olipa kerran Hollywoodissa
Juhani Kenttä
Vagabond – Vapauden vankila
Joonas Nykänen
Agnèsin Ihmemaassa
Lauri Timonen
Delphine Seyrig – Syreenein haltiattaren monet puolet
Tytti Rantanen
Kuinka sotaa kuvataan? – Jocelyne Saabin Beirut-trilogia
Valtteri Lepistö
¡Hasta siempre, Pino! – Palaako polttouuneissa vielä?
Mikael Antonio Leskinen
Maailmojen rakentajat
Jouko Aaltonen
Luigi Comencini ja erään filmihullun muotokuva
Topi E. Timonen
Godard 42. keskustelu
Sampsa Laurinen
Kirjat
Aki Alanko, Ilpo Hirvonen, Jukka Mallinen
Festivaalit
Kari Yli-Annala
Ensi-illat
koonnut Timo Malmi
Vieraskynä
Elina Suolahti
Historiallisten muutosten keskelle ilmestyvän numeromme päähenkilönä on dokumentin, fiktion ja etenkin niiden omavaltaisten hybridien rakastettu taituri Agnès Varda, joka saa seurakseen kaksi Libanonissa syntynyttä huomattavaa naistaiteilijaa: näyttelijätär-elokuvantekijä-aktivisti Delphine Seyrigin ja Suomessa tuntemattomamman dokumentaristi Jocelyne Saabin.
Feministisen agendan merkeissä mainitaan useampaan otteeseen Andy Warholia ampunut, pelkästään naisista koostuvan yhteiskunnan perustamista ja kaikkien miesten tuhoamista SCUM-manifestissaan ehdottanut (ajatushan se sekin!) Valerie Solanas, jonka sukunimikaima Fernando ottaa tällä kertaa muistoesseen muodossa vastuulleen miespuolisten dokumentaristien edustusvelvoitteen. Jonkinlaiseksi ”saladokumentiksi” ja filmihulluuden ylistykseksi voi tulkita myös paketin sinetöivän Luigi Comencinin tuntemattoman merkkityön La valigia dei sogni (1953).
Edellisten ohella perataan läpi viime aikojen kiitettävän runsasta kirjasatoa John Fordista Renny Harliniin, maansa mielisairaasta hallinnosta läpi historiansa kärsineen venäläisen elokuvan unohdettuja valkokankaita, Kino-Suomen saleja ja filmimoguli Jukka Mäkelän tunnustuksia. Tekijälähtöisempää linjaa edustavat Raija Talvion käsikirjoittamisen vaiheita analysoiva Matkalla kohti (2021) ja kokeneen leikkaajan Niels Pagh Andersenin Order in Chaos (2021).
Luotettu kestoystävämme Godard siirtyy vaiheeseen neljä eli ”Maailman haltuunottoon” ja Ensi-illoissa kohtaamme muun muassa prinsessa Dianan, schraderilais-bressonilaisen kortinlaskijan, iranilaisen sankarin ja japanilaisia äitejä. Vierailemme myös Hangon marraskuisilla elokuvajuhlilla ja vieraskynävuoron saa italialaisen kulttuurin spesialisti, suomentaja ja kustantaja Elina Suolahti.