Filmihullu 1 | 2021

Filmihullu 1/2021 kansi

Filmihullu 1 | 2021

Sisältö

Pääkirjoitus
Lauri Timonen

Hahmot maisemassa – David Leanin eetos ja intimismi
Lauri Timonen

Pitkä onni – rakkaus David Leanin elokuvissa
Topi E. Timonen

Autiomaan ikuinen lumo – David Leanin Arabian Lawrencen vaikuttavuus eeppisenä elokuvana
Tuomo Marttila

Pisteestä pisteeseen – Matka Intiaan ja Arabian Lawrence
Eero Tammi

John Mills ja onnelliset vuodet
Topi E. Timonen

Roiskeita Nicolas Roegin paletista
Mia Öhman

Identiteettiä etsimässä Britanniassa
Juho Lipponen

Ikuisesti palaava huuto – Nicolas Roeg ja Kauhunkierre
Joonas Nykänen

Newtonin lailla – David Bowie & The Man Who Fell To Earth
Martti-Tapio Kuuskoski

Elokuvan savuavissa raunioissa
Dominik Graf

Yhtä tyhjän kanssa
HT Nuotio

Jag såg… Roy Anderssonin elokuva Om det oändliga
Silja Rantanen

Godard 36. keskustelu
Sampsa Laurinen

Kirjat
Markku Koski, Ilpo Hirvonen, Jukka Mallinen

Ensi-illat
koonnut Timo Malmi

Vieraskynä
Kanerva Cederström

Uusi uljas vuosikerta käynnistyy brittien invaasiolla ja saarivaltion edustajiksi valikoituu toisiaan mainiosti kompensoiva kaksikko, yhdistelmä vanhaa ja uutta, klassista ja modernia, eeppistä ja abstraktia.

Sir David Lean (1908–1991) käy miltei englantilaisen mielenmaiseman – tai ainakin elokuvan – maskottihahmosta, aloitti leikkaajana ja eteni intiimien ihmissuhdedraamojen kautta megalomaanisten spektaakkelien ja kansainvälisten suurtuotantojen erikoisasiamieheksi. Mestarikuvaajasta ohjaajaksi siirtynyt Nicolas Roeg (1928–2018) on taiteilijana melkein kaikkea mitä Lean ei ole; rosoinen, räväkkä, haastava, perverssi ja kronologista jouhevuutta viimeiseen saakka karttava visuaalinen kapinallinen – melkoinen outolintu kotkankatseiseen veteraaniin verrattuna. Kuten kuvioon sopii, Leanin karriääri käydään läpi kokonaan, pedantisti ja kattavasti, mutta Roegin kohdalla otanta on repaleisempi ja räyhäkkäämpi, muutaman avainteoksen avulla mysteerin verhoa raottava kaistapäinen kurkistus pirstaleisen mielen huoneisiin.

Englantilaisen eetoksen esiinmarssi täydentyy valtavan uran tehneen, usein korskeampien Shakespeare-tulkkien varjoon jääneen näyttelijä John Millsin (1908–2005) muotokuvalla, ”everymanin perkauksella”. Taidemaalari Silja Rantanen analysoi Roy Anderssonin Kohti ääretöntä -elokuvan (2019) vaikutteita ja merkityksiä, kirjapalstalla saavat vuoron Claude Chabrol, Anu Silfverberg ja Venäjäntuntija Pentti Straniuksen huomattavan railakkaat muistelmat. Vieraskynävastuuseen tarttuu ohjaaja ja dokumenttielokuvan professori Kanerva Cederström.

Tilaa Filmihullu > |