Filmihullu 1 | 2015

filmihullu-1-2015-kansi

Filmihullu 1 | 2015

Sisältö

Pääkirjoitus 
Lauri Timonen

Latua lumessa – Jarva ja Pakkasvirta 80 v. 
Lauri Timonen

Otteita Utopia nimeltä Filminor -seminaarista 

Jarva ja Pakkasvirta 
Sakari Toiviainen

Kaupungin tulevaisuus ja maaseudun menneisyys – huomioita Jarvan ja Pakkasvirran lyhytelokuvista 
Jouko Aaltonen

Yhteiskunnallisuus Risto Jarvan elokuvissa 
Risto Alapuro

Kunnon demoninen toimittaja 
Lauri Lehtinen

Suomenlinnan kryptinen kauhukuvaelma – Jaakko Pakkasvirran Linna 
Antti Ojala

Pitkien varjojen maa – Esa Vuorisen haastattelu 
Eero Tammi

Menneitä aikoja haikaileva romantikko – Mikko Pielan haastattelu 
Velipekka Makkonen

Onnellisen lopun tragedia suomalaisessa elokuvassa 
Petteri Kalliomäki

Kirjat 
Eero Tammi, Eeva Kurki, Juri Nummelin

Ensi-illat
koonnut Timo Malmi

Vieraskynä
Jukka Relander

Jokavuotisen ”uusi suomalainen elokuva niistää itsellään lattiaa” -koontamme sijaan otamme äkkiarvaamatta alexstubbilaisen positiivisen asenteen ja suuntaamme tutkivat innostuneet katseemme parhaaseen mahdolliseen kotimaiseen elokuvaan, vaikka sitä pitäisikin kaivaa kissojen, koirien ja jänisten kanssa esiin 50-60 vuoden takaa.Mukana kommentoimassa on huima kaarti Jarvan ja Pakkasvirran ystäviä ja työtovereita Erkki Peltomaasta Timo Linnasaloon ja Anssi Blomstedtista Lasse Naukkariseen. Uutta lähiluentaa ja tulkintaa on nuoremman polven kriitikoilta tarjolla mm. Pakkasvirran vähän nähdystä Kafka-sovituksesta LinnaJouko Aaltonen pureutuu Filminorin lyhytelokuvatuotantoon, Risto Alapuro Jarvan yhteiskunnallisiin ulottuvuuksiin. Lauri Lehtinen asettaa Kun taivas putoaa… -elokuvan jengoilleen suhteessa tosielämän toimittajalegenda Veikko Ennalaan.

Kotimaista kokonaisuutta täydentävät myös kuvaajamestari Esa Vuorisen ja poeettisen dokumentaristin Mikko Pielan laajat haastattelut.

Kevään uutuutena lanseeraamme entisen P.S. -palstan paikalle uuden Vieraskynä-konseptin, jossa varsinaisen ”leffapossen” ulkopuolelta yhytetyt huippukirjoittajat kertovat suhteestaan elokuvaan. Ensimmäisenä vuoron saa Jukka Relander.

Luvassa on huikea ja tolkuttoman kunnianhimoinen Filmihullu-vuosi, joten kestotilaukset kannattaa iskeä sisään – myös kaikille ystäville, sukulaisille, äreille naapureille ja kevään ylioppilaille etc. – jo heti tänään!

 

Tilaa Filmihullu > |