Filmihullu 1 | 2008

filmihullu-1-2008-kansi

Filmihullu 1 | 2008

Sisältö

Pääkirjoitus: Keksintö nimeltä kukka
Peter von Bagh

Eisenstein elää – Naum Kleiman on hänen profeettansa
Velipekka Makkonen

Mitä Eisensteinin taide mallintaa
Naum Kleiman

Elokuva ja kirjallisuus – kuvallisuudesta
Sergei Eisenstein

Sergei Eisenstein mestariluokalla

Leonardo da Vinci ja Sergei Eisenstein
Pekka Hongisto

Kaksi kertomusta Eisensteinista
Mihail Romm

Varjoja
Lassi Nummi

Keskipisteessä näyttelijä – John Cassavetes puhuu
Markku Varjola

Cassavetes ja spontaanin elokuvan idea
Hannu Waarala

Faces – merkintöjä elokuvasta
Eero Tammi

Tunteet hallinnassa – Kiinalaisen kiristäjän murha
Carla Schubert

Totaalinen muusa – Gloria – gangsteriheila
Jukka Kangasjärvi

Paratiisiin palautettu – myyttikriittisiä muistiinmerkintöjä Baby-hausta
Risto Raitio

Festivaalit: DocPoint

Ensi-illat

Mätänevän sielun kertomuksia, osa 12
Lauri Timonen

Vuosi 2008 tärähtää käyntiin ja kulttuurikamppailulajien johtava äänenkannattaja – Filmihullu-lehti – juhlistaa 40-vuotista taivaltaan heti kärkeen mainiolla ja melkoisen massiivisella paketilla, jonka päähenkilöitä ovat kaksi ensisilmäyksellä melko yhteismitatonta mestarismiestä: Sergei Eisenstein ja John Cassavetes – ”neukku” ja ”jenkki”. Perimmäinen looginen yhteys on silti ilmeinen: molemmat olivat sinnikkäitä taistelijoita olosuhteissa, joita ei totisesti käy kadehtiminen ja toteuttivat luovaa näkemystään jatkuvasti aivan vastusten ja lähes ylivertaisiksi käyvien esteiden äärirajoilla kulkien; periksi antamattomina ja ehdottomina elokuvataiteen lähettiläinä.Tässä nettisivujen kalpeassa ingressissämme on turha lähteä erittelemään näiden erinomaisten taiteilijoiden ominaislaatua sen tarkemmin sillä totuus ja tulkinnat löytyvät ykkösnumeromme jykevien kansien välistä. Tarjolla on ennennäkemättömiä huipputason suomennoksia ja ainutkertaisia näkemyksiä mm. maailman johtavan Eisenstein-tuntijan Naum Kleimanin ja tietenkin myös mestari Eisensteinin itsensä kynästä. Tarkemman tutkinnan alaisena on niin ikään Eisensteinin ja Leonardo da Vincin suhde ja osansa saavat myös ohjaajan siviilipersoonan ilkikurisemmat, ja herkemmän esteetikon siveässä korvassa hyvinkin äkeästi särähtävät piirteet Mihail Rommin muisteluiden muodossa.

Tapaus Cassavetesta emme päästä yhtään vähemmällä ja tarjolla on sekä ohjaajan omia näkemyksiä urastaan ja elokuvistaan että monien hänen pääteoksiensa skarppia lähilukua. Erityisenä helmenä julkaisemme kirjailija Lassi Nummen alun alkujaan vuonna 1961 kirjoittaman esseen Varjoja-elokuvasta.

Eikä tässä vielä kaikki…

Juhlistamme myös kaikkien aikojen Screwball-klassikon, Howard Hawksin Bringing Up Babyn (jonka leffan suomalaiset ystävät tuntevat myös nimellä Hätä ei lue lakia) 70-vuotisjuhlia Risto Raition huikean lennokkaalla analyysilla.

Festivaalipuolella tarkastellaan DocPointin satoa ja saldoa ja Ensi-illoissa huojuvat muutosten tuulet, vai mistä on oikein kysymys kun palstalla hehkutetaan Ben Affleckia, Lauri Törhöstä ja Ivan Reitmanin poikaa, ja haukutaan Woody Allenia? Onko maailma vierähtänyt lopullisesti paikoiltaan? Luultavasti!

Puolikriminaali sisäasiainkirjeenvaihtajamme ”Mätänevä sielu” pitäytyy tällä erää lyhyemmässä ilmaisussa, mutta iskee joka tapauksessa kärkevät ruosteenruskeat tikkansa mm. Smeds-keissin ytimeen ja byrokraattien liiasta näyttöpäätteen ääressä nuokkumisesta kurtahtaneeseen rasvaiseen niskanahkaan.

Pistäkää siis tilauksenne tulemaan (esimerkiksi näiden nettisivujemme kautta), ellette jo kuulu onnellisten lukijoidemme joukkoon!!

 

Tilaa Filmihullu > |