Filmihullu 1 | 2007

filmihullu-1-2007-kansi

Filmihullu 1 | 2007

Sisältö

Pääkirjoitus: Olipa kerran elokuva
Sakari Toiviainen

Suomalainen elokuvakulttuuri vuonna 0
Peter von Bagh

Suunnistusta perjantaikartoilla 1967-2007
Timo Malmi

Digitaalinen käänne
Antti Alanen

Elokuvakirjoitusta internetissä: henkilökohtaisia heijastuspintoja
Jonathan Rosenbaum

DVD:n säväys – DVD-vuosi 2006
Antti Alanen

Parhaiden DVD:iden kaanon

Merkintöjä matkalta olemattomaan
Sampsa Laurinen

Ajan piirteitä – Bernard Stieglerin amatööri digitaaliympäristössä
Martti-Tapio Kuuskoski

Festivaalit: Mannheim-Heidelberg, Tromssa

Ensi-illat
koonnut Eero Tammi

Mätänevän sielun kertomuksia, osa 7
Lauri Timonen

”James Bondin vuosi” 2007 käynnistyy myös Filmihullussaräminällä. Iskemme jälleen journalistiset kyntemme syvälle elokuvakulttuurin nahkaan, pitäytyen poleemisina ja analyyttisina, anarkistisen viitankin edelleen heiluessa. Yhtenä teemanamme on suomalainen elokuvakulttuuri tänään ja nyt. Onko historia unohdettu, jopa haudattu elävältä? Mitä voimme vielä tehdä digikulttuurin julmasti etenevän hyökyaallon edessä? Onko jo lyötävä hanskat tiskiin ja siirryttävä surffilautailun puoleen vai vieläkö elokuvia voi tulevaisuudessakin katsoa myös siinä formaatissa, johon ne on tehty (valkokankaalta)?Tasapuolisuuden nimissä pureudumme myös meksikolaisen preeriakirpun sinnikkyydellä uusiin formaatteihin ja numeromme erityisalueena on DVD. Tarkastelemme niin ikään elokuvalevityksen menneisyyden ja tulevaisuuden näkymiä, teknistä kehitystä ja/tai/vai takapakkia. Numeron erityisiä tärppejä on parhaiden DVD:iden kaanon, jossa asiantuntijaraatimme äänestää omat suosikkinsa.

Niin ikään lehtemme on ostamisen arvoinen jo pelkästään siinä julkaistun Jonathan Rosenbaumin esseen ansiosta. Mestari pureutuu internetin elokuvakirjoituksen saloihin ja filosofiaan, tarjoten kymmeniä huipputason vinkkejä parhaista elokuvasivustoista, verkkolehdistä ja blogeista.

Modernin aineiston vastapainoksi tarjoamme jotain vielä modernimpaa, sillä todella moderni edellyttää myös menneisyyden ja historian hallintaa. Lehdellemme tuottaa suurta ylpeyttä julkaista Sampsa Laurisen laaja reportaasi Pariisin Pompidou-keskuksessa viime kesällä pidetystä, Jean-Luc Godardinsuunnittelemasta näyttelystä ”Matkoja utopiaan – kadonnutta teoreemaa etsimässä”. Godard saa seurakseen myös maanmiehensä Bernard Stieglerin, erään Ranskan tämän hetken huomattavimmista filosofeista ja elokuvallisen ajan tulkitsijoista.

Festivaalipalstalla käydään Tromssassa ja Mannheim-Heidelbergissä, Ensi-illoissa kohdataan mm. Englannin kuningatar ja Philadelphian kuningas. Mätänevä sielu iskee kyntensä ainakin Jussi-gaalaan, Rabelais’n hengessä tietenkin!

 

Tilaa Filmihullu > |