
Filmihullu 1 | 1998
Sisältö
Pääkirjoitus: Näköisyyksiä
Peter von Bagh
Muutama sana erityisestä spesialiteetista
Peter von Bagh
Kuninkaankuvia
Peter von Bagh
Kuolema Pariisissa
Markku Koski
Sissi, äitiys ja kansojen sydämet
Susanna Paasonen
Arkkityyppisen hyvän saksalaisen kuvaus – Oskar Schindlerin tarina
Petri Pietiläinen
Vertauskuvallinen totuus Heimo Haiton elämästä
Kimmo Laine
Historian vanki – Olli Saarelan haastattelu
Jukka Hytönen
Kuka pelkää Eevi Rantasta? – Auli Mantilan ja Leea Klemolan haastattelu
Tarmo Poussu
Kadonneet muistot
Mervi Herranen
Kovin vähän uutta länsirintamalta
Henry Bacon
Sälpää
Jukka Hytönen
Kirjat
Tommi Aitio
Elokuvat
Antti Selkokari
Videot
Jukka Hytönen
Mustaa valkoisella
Putte Wilhelmsson
”Brigitte Bardot kertoo loppuvuodesta 1997 suomeksi ilmestyneissä muistelmissaan yhteenotostaan Henri-Georges Clouzotin kanssa. Välikohtaus tapahtui elokuvan Totuuskuvauksissa. BB:n oli tarkoitus tehdä itkukohtaus ja koko kuvausryhmä oli odottanut kyyneleitä jo kotvan aikaa. Tilanne oli niin huvittava, että tähti purskahtikin hermostuneeseen nauruun, jolle ei tullut loppua. Elokuvan ohjaaja Henri-Georges Clouzot ryntäsi raivoissaan paikalle ja läimäytti hysteeristä näyttelijää molemmille poskille… Ja BB läimäytti takaisin – mikä oli ennenkuulumatonta. Clouzot polkaisi nöyryytettynä kengänkannallaan Brigitteä paljaille varpaille. BB huusi ja itki tuskasta, ja viipymättä Clouzot komensi kamerat käyntiin – vihdoinkin saatiin ne kauan kaivatut kyyneleet.”Muutama sana erityisestä spesialiteetista esittelee elämäkertaelokuvan, biopicin, lajityypille ominaisia ongelmia sekä erityisesti elämäkertaelokuvien parissa työskennelleitä näyttelijöitä, kuten George Arlissia, Paul Munia, Anna Neaglea ja Charles Laughtonia.
Kuninkaankuvia on katsaus 30-luvun Englannin kuningaselokuviin, erityisesti Alexander Kordan ja Herbert Wilcoxin ohjauksiin.
Kuolema Pariisissa tarkastelee elokuvista ja kuvaruudusta pursuvaa väkivaltaa katsojien kollektiivisena kuolemankohtaamisrituaalina; erityistarkastelussa prinsessa Dianan kuolema mediatapahtumana.
Sissi, äitiys ja kansojen sydämet tarkastelee tapoja, joilla Ernst Marichkan ohjaamissa Sissi-elokuvissa käsitellään Sissin hahmon kautta naiseuteen – ja etenkin äitiyteen – liittyviä ennakko-oletuksia ja arvoja.
Schindlerin lista Oskar Schindlerin elämäkertaelokuvana, kuvauksena historiallisesta ”hyvästä saksalaisesta”.
Vertauskuvallinen totuus Heimo Haiton elämästätarkastelee tapoja, joilla Pikku pelimanni -elokuvat sekoittivat todellisuutta ja fiktiota siinä määrin, että niitä on mahdollista pitää paitsi elokuvina, joissa Heimo Haitto esiintyy, myös Heimo Haitosta kertovina elokuvina.
Kadonneet muistot pohtii tapoja, joilla Neitoperhonpäähenkilön Eevin menneisyys ilmenee Neitoperhossa Eevin näennäisestä historiattomuudesta huolimatta.
Kovin vähän uutta länsirintamalta: Terveisiä Lontoon viime marraskuisilta elokuvajuhlilta.
Kirjat: Rakas päiväkirja… : Duncan Petrie (ed.): Inside Stories. Diaries of British Film-makers at Work. BFI 1996.
Elokuvat: Antti Vuorio: Kummeli kultakuume. Juri Nummelin: 007 – Huominen ei koskaan kuole, Yksin kotona 3. Sami Tuominen: Titanic, Boogie Nights.
Videot: Kaikenkarvaiset lemmikit
Mustaa valkoisella: Nimikirjoituksen metsästäjät: Kysyy, onko juuri elokuvabisneksen – eikä esimerkiksi kosmetiikan – näyttävä esilläolo mediassa seurausta toimittajien henkilökohtaisesta tarpeesta päästä lähelle ihailemiaan filmitähtiä.
Nitraattikopio
”Elokuvan tuottajat arvelivat, ettei 1490-luvun asearsenaalin vaatimaton tulivoima täysin tyydyttäisi 1990-luvun katsojia. Niinpä Kolumbus joukkoineen varustettiin tehokkailla singoilla.”